Как да си направим сос за спагети: 8 лесни рецепти

Как да си направим сос за спагети: 8 лесни рецепти



thumb1

Знаете ли защо италианците не се отегчават от пастата от векове? Това е така, защото те постоянно я приготвят с различни сосове. Разбира се, такъв начин на сервиране на това легендарно ястие като “изсипете кетчуп и поръсете със сирене” не се приема от италианците. Вместо това местните домакини отделят много време за приготвяне на сос. Те знаят как да направят соса, за да не можете да се откъснете от пастата.

Ако смятате, че оригиналните италиански сосове за паста са твърде сложни за ежедневно готвене, много грешите. Нашите редактори са направили селекция от бързи и лесни дресинги, които ще направят вашата паста истинско ресторантско ястие. Разгледайте рецептите и започнете да готвите!

Сметанов сос

Сос за паста




Ще ви трябва

  • 150 г масло
  • 100 мл сметана
  • 1 жълтък
  • 200 г пармезан
  • 0,5 л прясно мляко
  • 2 с.л. пшенично брашно
  • 100 г моркови

Стъпки за готвене

1. В тиган с дебело дъно разтопете маслото. Към него добавете брашното и го запържете до златисто кафяво. След това бавно изсипете тънка струя мляко. Гответе соса, като разбърквате непрекъснато, до 10 минути.

2. Сега добавете сметаната, ситно настърганото сирене и суровия жълтък в тигана. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Оставете соса да заври и след това добавете към него ситно настърганите моркови. Готов за сервиране!

Гъбен сос

Гъбен сос

Ще ви трябва

  • 0,5 кг гъби
  • 5 с.л. масло
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 глави лук




Стъпки за готвене

1. В дълбок тиган с дебело дъно загрейте растителното масло. Запържете ситно нарязания лук в него. След това добавете нарязаните гъби в тенджерата и, като разбърквате добре, ги запържете, докато цялата влага се изпари.

2. Сега изсипете сметаната в тигана. Овкусете соса със сол и черен пипер и разбъркайте, за да се смесят. Оставете дресинга да къкри за 8 минути. През това време трябва да се сгъсти.

Сос от сирене за паста

Сос от сирене

Ще ви трябва

  • 150 мл прясно мляко
  • 1 стек. настъргано твърдо сирене
  • 5 ч.л. пушен червен пипер
  • 0,5 ч.л. риган

Стъпки за готвене

1. В тиган загрейте млякото, без да го довеждате до кипене. След това изсипете в него ситно настърганото сирене, като разбърквате сместа непрекъснато. Когато сиренето започне да се топи, махнете тигана от котлона, като разбърквате непрекъснато.

2. Сосът е почти готов. На този етап към него трябва да се добавят сол и черен пипер и подправки. Дресингът трябва да придобие деликатна копринена консистенция.


Доматен сос в бульон

Доматен сос за паста

Ще ви трябва

  • 200 мл пилешки бульон
  • 4 домата
  • 1 чушка
  • 5 с.л. доматено пюре
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. италиански билки
  • 3 парченца  Чесън
  • 2 с.л. зехтин

Стъпки за готвене

1. В тиган с тежко дъно загрейте растителното масло. Запържете чушките и лука, нарязани на малки кубчета, в него, докато омекнат. След това добавете доматите, нарязани в блендер и нарязания чесън към зеленчуците.

2. Добавете бульона в тигана за соте. Разбъркайте соса и оставете да къкри за около 5 минути. След това добавете доматеното пюре и подправките към дресинга. Разбъркайте и гответе соса, докато се сгъсти: около 20 минути.

Доматен сос с кайма

пълнеж от лазаня

Ще ви трябва

  • 0,5 кг кайма
  • 0,5 кг домати
  • 2 чушки
  • 2 глави лук
  • 1 с.л. босилек
  • 5 парченца Чесън
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. риган
  • 3 с.л. зехтин




Стъпки за готвене

1. В дълбок тиган загрейте зехтина. Към него добавете каймата и я запържете, като разбърквате, до златисто кафяво. След това добавете ситно нарязаните лук, чесън и чушка в тигана.

2. Задушете каймата със зеленчуците за около 7 минути, като разбърквате редовно. Добавете доматите,блендирани, към соса (подходящи са както пресни, така и консервирани в собствен сок), захар и билки.

3. Добавете сол и черен пипер към сместа на вкус. Оставете соса да къкри до 40 минути на слаб огън, докато се сгъсти. В същото време не е нужно да покривате тигана с капак.

Сос Песто

Паста с песто

Ще ви трябва

  • 1 пакет босилек
  • 4 с.л. кедрови ядки или нарязано кашу
  • 50 г пармезан
  • 3 парченца Чесън
  • 6 с.л. зехтин

Стъпки за готвене

1. Накъсайте босилека с ръце и смелете заедно с предварително изпечените ядки, чесъна и едрата сол. Прехвърлете тази смес в купата на блендера.

2. Добавете зехтина, черния пипер и ситно настъргания пармезан към сместа с ядки. Смесете съставките. Използвайте го като сос за паста.




Сос за спагети “Путанеска”

Спагети Патунска

Ще ви трябва

  • 3 домата
  • 100 мл зехтин
  • 4 филета аншоа
  • 20 маслини без костилка
  • 3 парченца Чесън
  • 0,5 ч.л. люспи чили
  • 3 каперса
  • 2 с.л. доматено пюре

Стъпки за готвене

1. В дълбок тиган загрейте растителното масло. Запържете смления чесън в него до златисто кафяво, след което го извадете. Добавете доматите, нарязани в блендер в тигана и ги оставете да къкрят за 5 минути.

2. След това добавете едро нарязани маслини и ситно нарязани филета от аншоа към доматите.Добавете каперси, люспи чили и доматено пюре на едно и също място. Оставете соса да къкри за 10 минути и след това подправете пастата с него.

Сос за спагети със скариди

Паста с морски дарове




Ще ви трябва

  • 15 скариди
  • 6 парченца Чесън
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. нарязан магданоз
  • 50 мл сметана
  • 120 мл. бяло вино
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. люспи чили

Стъпки за готвене

1. В тиган в зехтин запържете смления чесън и лука с люспите лют червен пипер до полупрозрачност. След това изсипете виното в тигана и оставете зеленчуците да къкрят за 5 минути. Сега добавете сметаната към тях. Оставете да къкри още 3 минути.

2. Когато сосът се сгъсти, към него можете да добавите варени скариди и магданоз. Дресингът за паста е готов!

Споделете в коментарите кой от сосовете ви е харесал най-много. Може би вече сте опитали някои от тях?

unnamed 1

Не се колебайте да видите повече за ключът към успеха, помогнал на хиляди мъже и жени в България да постигнат мечтаната форма
СЛИМ АКТИВ+
ВИЖ ТУК


Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!



0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна