preddiabet chto eto 768x512 1

Топ 10 признаци на висока кръвна захар
Топ 10 признаци на висока кръвна захар

Повишаването на кръвната захар може да бъде причинено от нещо повече от просто хранене. Обърнете внимание на тези тревожни симптоми, ако бъдат открити, трябва незабавно да се консултирате с лекар.
preddiabet chto eto

Високата кръвна захар или хипергликемията е състояние, при което концентрацията на глюкоза в кръвта става по-висока, отколкото трябва да бъде. Важно е да сте наясно с признаците на високо съдържание на захар, както и незабавно да се консултирате с лекар, ако те се появяват често. Има подходящи тестове за определяне на нивото на захарта в кръвта.


10 признака на висока кръвна захар

Откъде идва кръвната захар?

Получаваме глюкоза от храната, повечето храни повишават кръвната захар в по-голяма или по-малка степен. Въглехидратите причиняват най-голямо увеличение на нивата на глюкозата, но мазнините и дори фибрите също оказват влияние върху тези нива. За повечето хора високите нива на кръвната захар са естествени.

Когато ядете нещо сладко или пълно с въглехидрати, панкреасът започва да произвежда инсулин, хормон, необходим за обработка на глюкозата. Остатъците от глюкоза се съхраняват в черния дроб, който е енергийният резерв на организма.

10 признака на висока кръвна захар

Здравото тяло регулира концентрацията на глюкоза в кръвта самостоятелно.

Въпреки това, при наличие на диабет или инсулинова резистентност, тялото не може да произвежда толкова инсулин, колкото се нуждае, глюкозата не може да бъде обработена правилно. По-долу са основните признаци на висока захар при жените и мъжете, ако те се откриват редовно, трябва да се консултирате с лекар.


Признаци на хипергликемия

 • Умора – постоянната умора, слабост, сънливост не са специфичен симптом, състоянието е характерно както за високи, така и за ниски нива на кръвната захар;
 • Главоболие – Да разберете точно с какъв вид главоболие се занимавате може да бъде трудно. Всяка нова хронична болка в главата е причина да говорите с лекаря;
 • Замъглено зрение – когато има прекомерно количество глюкоза в кръвта, ефектът му се разпространява в ретината, това се нарича диабетна ретинопатия. В резултат на това човекът вижда всичко замъглено, пред очите се появяват точки или петна;
 • Често уриниране – излишната глюкоза засяга и бъбреците, те са отговорни за отстраняването на излишната течност от кръвта. Твърде високата концентрация на глюкоза уврежда кръвоносните съдове в бъбреците, филтрацията става по-малко ефективна, желанието за уриниране става по-често;
 • Повишена жажда – екстремната жажда възниква в резултат на често уриниране;
 • Други симптоми като затруднена концентрация, сухота в устата, повишен глад, объркване, задух, сърбеж и люспеста кожа също са признаци на висока кръвна захар.
10 признака на висока кръвна захар

Ако имате диабет, трябва да следвате индивидуален хранителен план, препоръчан от Вашия лекар. Промените в състоянието идват само с промени в начина на живот, това се отнася не само за храненето, но и за физическата активност. Няма универсална диабетна диета, но има общи принципи на хранене – ограничаване на сладкишите и увеличаване на приема на фибри.
Сложността на лечението ще зависи от различни обстоятелства, предимно от диагнозата диабет тип 1 или тип 2. Терапията включва наблюдение на нивата на глюкозата в кръвта и урината, управление на диетата, упражнения и в някои случаи инсулинова терапия. Диабетът е състояние, което може да бъде трудно за управление, колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за поддържане на продължителността на живота и качеството на живот. Ето защо, когато се открият признаци на висока кръвна захар, не можете да останете безразлични.

unnamed 1
НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА 

СЛИМ АКТИВ+
ВИЖ ТУК


Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!0
  0
  Количка
  Вашата количка е празна