Украинска медена торта с мая

Украинска медена торта с мая



Украинска медена торта с мая
Това е любим коледен сладкиш на местните. Плътното високо тесто всъщност е много еластично и меко на допир. Буквално се топи в устата.

Разбира се, това не е единственият десерт, с който западноукраинската кухня е известна.

Как да приготвим украинска медена торта с мая

Мая мед торта

За този брой съставки препоръчваме да използвате форма с размери 20 на 30 см.



Съставки

Захар
250 г
Кафе
100 мл
Пшенично брашно
500 г
Мая
25 г
Мед
250 г
Слънчогледово олио
400 г
Масло
50 г
Сметана
300 г
Яйца
4 бр.
Мляко
150 мл
Сол
2 чипса
Сода
1 ч.л.
Лимонов сок
2 ч.л.
Коняк
200 г
Портокал
1 бр.
Канела
3 ч.л.
Кардамон
0,5 ч.л.
Индийско орехче
0,5 ч.л.
Звездовиден анасон
0,5 ч.л.
Карамфил(подправка)
0,5 ч.л.
Бахар
0,5 ч.л.
Стафиди
150 г
Орехи
200 г

Подготовка

1. Разтопете маята в топло мляко. Загрейте меда в тенджера с тежко дъно и свалете от огъня. Разбъркайте содата за хляб в меда с телена бъркалка. Масата веднага ще заври и ще увеличи обема си. Към него добавете всички подправки и кората на цял портокал.

2. В тиган разтопете 150 г захар. Когато потъмнее, свалете тигана от котлона. Разбъркайте само свареното кафе в захарта. Охладете сместа до стайна температура. Междувременно разбийте яйцата със 100 г захар до бяло.Изгоряла медена торта

3. Добавете медена смес, заквасена сметана, лимонов сок, сол, коняк, растително и омекотено масло, мая, разтопената захар, разтворена в мляко и кафе към яйчената маса. Разбъркайте.



4. Постепенно пресейте брашното в тази маса. Омесете добре тестото с миксер на ниска скорост. Трябва да получите консистенцията на гъста заквасена сметана. Покрийте контейнера с тестото с стреч фолио и го извадете на студено за 2-3 дни. Ще стане още по-дебела.

5. Преди печене разбъркайте стафидите, които са накиснати в алкохол с портокалов сок за една нощ и нарязаните ядки, изсушени в тиган в тестото. Изсипете тестото в тава, облицована с пергамент.Украинска медена торта

6. Печете медена торта първо за 40 минути на 160 градуса, след това за около 20 минути на 200 градуса. В края на печенето не забравяйте да направите тест със сух шиш.

Тортата е готова! Може да се сервира същата вечер или няколко дни по-късно. Във втория случай сладкиша ще стане още по-богата на вкус и аромат. Някой от домакините накисват медена торта с вода, разредена със сладко и коняк. Това прави сладкиша по-сочен.

Научи повече за
СЛИМ АКТИВ+
ВИЖ ТУК


Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!



ПРОМО КОД #FLEX

This will close in 18 seconds