Възпалително заболяване на червата: причини, симптоми и лечение

Възпалително заболяване на червата: причини, симптоми и лечение

Възпалителното заболяване на червата (IBD) е хронично състояние на храносмилателния тракт, характеризиращо се с персистиращо и повтарящо се възпаление на червата. Двете основни форми на IBD са болестта на Крон и улцерозен колит. Ето информация за причините, симптомите и лечението на възпалително заболяване на червата:

ingredients img222
ВИТАМИН D3+ ПОЛСКИ ХВОЩ – 30 капсули х 428mg
от Green Active
Мощна формула за здравето на костите, косата, кожата и ноктите.
Научи още

Причини за възпалително заболяване на червата:

 1. Генетични фактори: Съществува генетична предразположеност за развитие на възпалително заболяване на червата. Някои гени могат да участват в анормалния имунен отговор, който води до хронично възпаление.
 2. Анормален имунен отговор: IBD се смята, че е резултат от анормален имунен отговор на имунната система на организма към нормални чревни бактерии или други чужди вещества.
 3. Фактори на околната среда: Фактори като диета, стрес, тютюнопушене и употребата на някои лекарства могат да допринесат за появата или обострянето на възпалително заболяване на червата.

Симптоми на възпалително заболяване на червата:

 1. Хронична диария: Диарията е често срещан симптом на IBD и може да бъде постоянна или повтаряща се. Може да съдържа кръв или слуз.
 2. Коремна болка: Коремната болка е често срещана и може да варира по интензивност и местоположение, в зависимост от засегнатата област на червата.
 3. Загуба на тегло: Неволната загуба на тегло често е симптом на IBD, особено в тежки случаи или по време на периоди на обостряне на заболяването.
 4. Умора и слабост: Хората с IBD могат да изпитат хронична умора и обща слабост, дори при липса на физическа активност.
 5. Ректално кървене: Ректалното кървене може да присъства при улцерозен колит и понякога при болестта на Крон.

Лечение на възпалително заболяване на червата:

 1. Противовъзпалителни средства: Противовъзпалителните лекарства, като аминосалицилати и кортикостероиди, се използват за контрол на възпалението и намаляване на симптомите.
 2. Имуносупресивни лекарства: Тези лекарства помагат за потискане на имунната система, за да се намали възпалението и да се предотвратят рецидиви.
 3. Биологичната терапия включва използването на лекарства, които пречат на протеините, участващи във възпалението. Тези лекарства могат да бъдат ефективни при по-тежки случаи на IBD.
 4. Промени в начина на живот: Приемането на здравословен начин на живот, включително балансирано хранене, избягване на храни, които влошават симптомите и управление на стреса, може да помогне за управление на болестта.
 5. Хирургия: В тежки или резистентни на лечение случаи може да се наложи операция за отстраняване или възстановяване на засегнатите части на червата.

Важно е да се консултирате с гастроентеролог за правилна оценка и лечение на възпалително заболяване на червата. Вашият лекар може да извърши допълнителни тестове и изследвания, като ендоскопия и колоноскопия, за да потвърди диагнозата и да разработи индивидуален план за лечение за контрол на симптомите и поддържане на ремисия на заболяването.
Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

0
  0
  Количка
  Вашата количка е празна