Възстановете чревната микрофлора: 3 ферментирали храни, които ще ви отърват от много болести

Възстановете чревната микрофлора: 3 ферментирали храни, които ще ви отърват от много болести



Възстановете чревната микрофлора: 3 ферментирали храни, които ще ви отърват от много болести

Днес е трудно да се срещне човек, който да няма проблеми с храносмилателния тракт.

Гастрит, панкреатит, кандидоза, колит и др.

Ето защо все повече хора прибягват до използването на пробиотици. 

Те се грижат за правилната чревна микрофлора, чиито нарушения най-често са източник на много заболявания и храносмилателни проблеми. 

Това обаче не винаги е идеалното решение. 

Много по-здравословно, по-ефективно и по-евтино решение са ферментиралите продукти, които можете да направите сами.

Днес ще ви кажем защо е толкова важно да включите в диетата си храни, богати на ензими. А също и как да ги приготвите.



Ферментирали продукти

Ферментиралата храна е храна, която е претърпяла процес на ферментация. 

Тя подобрява храносмилателния процес, киселинно-алкалния баланс и подпомага балансираното производство на стомашен сок. 

Нишестето, захарта от зеленчуци и плодове, различни видове бактерии се превръщат в млечна киселина, която е много полезна за храносмилателния тракт.

Такива зеленчуци и плодове имат уникална способност да подобряват храносмилането и да премахват заболявания, свързани с прекомерно или недостатъчно производство на стомашен сок.

Когато производството на солна киселина в стомаха е твърде слабо, ферментиралите храни помагат за повишаване на киселинността на стомашния сок. 

Обратно, когато е склонна да произвежда твърде много киселина, ферментиралата  храна помага за защита на лигавиците и стените на стомаха от нейните ефекти.

Тези естествени пробиотици увеличават производството на витамини от група В, съдържат омега-3 мастни киселини, храносмилателни ензими, лактаза, млечна киселина, които помагат в борбата с инфекциите.

Те също така съдържат калций, необходим за усвояването на витамин К1, който тялото не синтезира. 

Без ферментирала храна е трудно да се лекуват астма, алергии, кожни заболявания и дори онкологични заболявания.



3-те най-полезни и достъпни ферментирали храни.

Кисело зеле

Киселото зеле не изисква добавяне на бактерии за ферментация, тъй като те вече живеят на повърхността му. 

Не забравяйте да добавите естествена сол: солта ще потисне растежа на гнилостните бактерии, докато лактобацилите произведат достатъчно киселина, за да ги неутрализират.

Киселото зеле съдържа голямо количество витамин С. 

Укрепва имунната система и предотвратява преждевременното стареене на клетките и тъканите. В допълнение, то е пълно с витамини: А, витамини от група В, витамин К и U.

Помага за предотвратяване на много заболявания на стомашно-чревния тракт, включително стомашни язви и язви на дванадесетопръстника. 

В киселото зеле също има много йод.

Зеленчуков микс

Тази проста рецепта е направена от вкусни ферментирали зеленчуци. 

В 3-литров буркан се слагат половин глава едро накълцано зеле, средно голямо цвекло, нарязано на тънки филийки, шепа обелени скилидки чесън и семена от копър или пресен копър. 

Зеленчуците трябва да запълнят буркана около 2/3. Добавете 1 супена лъжица едра сол, чаша суроватка и долейте вода. 

Отгоре сложете малка чинийка, така че всички зеленчуци да са потопени в течността. 

Оставете да ферментира за 1-2 седмици на стайна температура, след което охладете.

Това е много вкусна храна, която можете да включите в ежедневната си диета, особено в периоди на намалена наличност на пресни зеленчуци. 

Помага при скокове на налягането и подобрява чревната микрофлора.



Червено цвекло 

Нарежете на ситно средно големи глави цвекло. 

Поставете цвеклото в буркан от 2 литра, добавете 1-2 супени лъжици едра сол, 1 чаша суроватка, 5 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка семена от копър и напълнете буркана с вода. 

Оставете да ферментира от 2 до 5 дни на стайна температура, след което оставете буркана в хладилника. Пийте закваска от цвекло, разреждайки я с вода.

Здравословната напитка ще помогне за премахване на различни проблеми, свързани с работата на сърдечната съдовата система. 

Почиства организма и подобрява работата на червата. 

Закваската от червено цвекло се използва за лечение на хроничен запек. 

Напитката премахва излишните вредни вещества от тялото, активно го почиства от токсини, е естествено изгаряне на натрупаните мазнини.

Защо е толкова важно?

През последните години потреблението на ферментирали продукти е намаляло драстично. 

Те бяха заменени от пастьоризирани и рафинирани храни. 

Струва си да се върнем към добрите навици на нашите предци и да се погрижим за червата. Те са решението на много проблеми със здравето ни.

Казват, че червата са вторият мозък, защото от него зависи работата на почти всички органи!
Източник: search-2.blogspot.com

Бъдете здрави!

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница, коментирайте и споделете с приятели!