shutterstock 743026318 1 1200x1061 1

Инсулт – как да се предпазите?

Какво е инсулт?

Какво е инсулт?

Това е мозъчният еквивалент на инфаркт и е в резултат на внезапен проблем с кръвоснабдяваното на мозъка. Има два основни вида, като най-често срещаният е исхемичният инсулт (около 85% от всички инсулти), който се получава, когато съсирек запуши някоя от артериите в мозъка.

Другият вид инсулт, причиняващ около 15% от всички случаи на заболяването, е хеморагичният. Той е вследствие на кръвоизлив в мозъка, причинен от разкъсан кръвоносен съд.

Може би си мислите, че инсултът засяга основно възрастни хора, най-вече мъже, но истината е, че той покосява най-много хора в активна възраст и има предразполагащи рискови фактори, които засягат само жените, например хормонални промени, свързани с бременността, както и при започване и спиране на противозачатъчни медикаменти. В крайна сметка се оказва, че дамите между 20-59 години са много по-предразположени към инсулт от мъжете.

Друго, на което експертите обръщат внимание е, че мъжете и жените вече водят много подобен начин на живот, сравнено с миналото.

В наши дни жените все повече употребяват алкохол, работят под голямо напрежение и стрес и се упражняват малко – всички тези неща увеличават риска от инсулт, тъй като водят до повишаване на кръвното.

Като към всичко това прибавим покачващите се проценти на хората със затлъстяване, което уврежда артериите, не е чудно, че жените все повече са застрашени от инсулт.

Какви са предупредителните сигнали?

Symptoms twitter

Мозъкът контролира нашите движения, така че загубата на мозъчни клетки, последваща инсулта, води до внезапна невъзможност да се контролират една или повече части на тялото. Симптомите и признаците за инсулт варират в зависимост от това коя част на мозъка е засегната.

Инсултът може да причини:

 • слабост или загуба на двигателни способности на част/и от тялото, обикновено едностранно (например ляв крак, лява ръка, лява половина на лицето);
 • говорни затруднения;
 • трудности в преглъщането;
 • скованост или бодежи 6 някоя част на тялото;
 • умора;
 • объркване, загуба на памет или проблеми с мислене, четене или писане;
 • загуба на възможността за контролиране на изпразването на пикочния мехур и червата;
 • проблеми със зрението;
 • колапс или внезапна загуба на съзнание.
  Рискови фактори, за които да следите

  Някои от тях не могат да бъдат предотвратени, например генетичната предразположеност и напредването на възрастта, но други са обвързани с начина на живот и хранене и могат да бъдат променени.

  Една от най-честите причини за инсулт е наличието на постоянно и неконтролирано високо кръвно налягане, което се провокира от наднормено тегло, прекомерна употреба на сол, генетична обремененост и възраст. Ако сте с хипертония, изключително важно е да взимате медикаменти за нейното контролиране ежедневно, както и да измервате редовно нивото на кръвното си налягане.

  Друг рисков фактор е втвърдяването на артериите, което е по-вероятно да се случи при хора с недобре контролиран диабет и затлъстяване. Още рискови за инсулт фактори са пушенето (което уврежда артериите и сгъстява кръвта, така че е по-голяма вероятността от образуване на тромб), злоупотребата с алкохол (която води до повишаване на кръвното налягане) и липсата на упражнения.

   

  Какви са превантивните мерки?

  Колкото и да ви е омръзнало да ги чувате тези неща, но, да – важно е да намалите консумацията на сол, да ядете много плодове и зеленчуци и да избягвате преработените храни, както и тези, които са богати на захар и наситени мазнини.

  Добре е да правите упражнения поне по 30 мин. дневно и да спрете цигарите, ако пушите. Не прекалявайте с употребата на алкохол и се старайте теглото ви да е в здравословни параметри.
  384319163 1006686983882336 2603634002440037420 n

  Добре е да измервате и кръвното си налягане от време на време, а при проблеми с него – редовно. Следете и стойностите на захарта и холестерола в кръвта. Ако са завишени, непременно се консултирайте със специалист за подходящо лечение и насоки за промени на начина на живот.

  Мини инсултът, може да е предупреждение

  Добре е да внимавате за т. нар. миниинсулт (преходна исхемична атака), за който се предполага, че възниква, когато древен съсирек запуши кръвна артерия временно. Това предизвиква симптоми, подобни на тези при инсулт, но те са временни и като цяло не увреждат мозъчната тъкан.

  Често признаците на миниинсулта се подценяват, като се приемат за умора, но това е предупредителен знак и е добре да се реагира бързо, защото в рамките на няколко дни (а понякога и до 24 часа) може да последва същински инсулт.

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

0
  0
  Количка
  Вашата количка е празна