warenoqice

Как да проверим дали едно яйце е прясно? Как се варят яйцата, за да не се счупи черупката? Как лесно да ги oбелим?
Как да проверим дали едно яйце е прясно? Как се варят яйцата, за да не се счупи черупката? Как лесно да ги oбелим?

Как се варят яйцата

Как да проверим дали едно яйце е прясно?

Когато поставим яйце в купа с вода, може да се случат две неща: то да потъне на дъното или да остане да плава, на повърхността или без да докосва дъното.

Ще разберем, че едно яйце е прясно, когато, когато се постави в купа с вода, яйцето тежи достатъчно, за да докосне дъното на съда.

Как се варят яйцата, за да не се счупи черупката?

За да сготвите яйце и да предотвратите спукване на черупката, ще бъде важно да добавите яйцето към студена вода или вода на стайна температура, тъй като разликата в температурите е това, което кара черупката да се спука.

Имайте предвид, че е много важно черупката да не се счупи по време на готвене, тъй като ако това се случи, водата ще влезе в яйцето и ще го разводни. Резултатът е по-малко вкусно яйце с по-малко апетитна текстура и външен вид.

Колко време трябва да варим едно твърдо сварено яйце, за да е перфектно?

Колко време се варят яйцата: Твърди или Рохки? - Spiritell

Времето за готвене на твърдо сварени яйца започва от момента, в който водата започне да завира. Имайте предвид, че сме го поставили на котлона със студена вода, така че ще пуснем таймера с първите балончета от кипенето.

Оптималното време за приготвяне на твърдо сварено яйце е между 10 и 12 минути, в зависимост от размера на яйцето и точката, която искаме да му дадем.

На каква температура да сварим яйцето?

Белтъкът се втвърдява при 62ºC, а жълтъкът при 68ºC.В домашни условия е трудно да се измери, но като се има предвид, че водата започва да кипи при 100ºC, 11 минути варене са достатъчни.

350177974 1679652492464400 6134648236139478804 n

Как да разберете дали едно яйце е сурово или варено?

За да разберете дали яйцето е сурово или варено, има много забавен трик, който се състои в завъртането му върху масата или плота. За целта го поставяме на равна повърхност и го завъртаме с ръка, така че да започне да се върти: суровото яйце ще се върти много по-бързо и по-дълго от свареното, тъй като течността вътре ще му помогне благодарение на инерцията.


Как лесно да обелите варено яйце?

За да ни бъде много по-лесно да обелим вареното яйце, трябва да го сложим в студена вода и 1 супена лъжица сол.

За да обелите яйце по прост начин, ще ударим черупката няколко пъти с гърба на лъжица или върху плота. Внимателно ще отстраним черупката с помощта на ръцете си, която ще излезе практически цяла.

Едно яйце в правилната точка на готвене винаги ще се обели без проблеми. Но ако яйцето е твърде малко сварено, тъй като е меко, белтъкът ще се счупи. Докато ако се превари, черупката ще е залепнала за бялото поради отделянето на сяра.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна