8 продукта които разреждат кръвта и предотвратяват тромбоза

Натурални средства за разреждане на кръвтанатурални средства за разреждане на кръвта

Средствата за разреждане на кръвта, известни също като антикоагулантни лекарства, се използват за лечение на редица медицински състояния.

За щастие има и голямо разнообразие от естествени вещества, които също имат ефекти на разреждане на кръвта, включително някои обичайни храни и хранителни добавки. Въпреки това, тези вещества не трябва да се използват като заместител на предписаните антикоагулантни лекарства и да се пробват преди консултация с лекар.

Ето някои от най-разпространените естествени разредители на кръвта:

Чесън

7 Surprising Health Benefits Of Garlic - NDTV Food

Някои проучвания сочат, че чесънът има лек инхибиращ ефект върху тромбоцитната агрегация – една от началните стъпки в образуването на кръвен съсирек. Други изследвания обаче са установили, че чесънът няма ефекти на разреждане на кръвта, когато се приема самостоятелно в дневни препоръчителни дози. Авторите на статия от май 2013 г., публикувана в “Критични прегледи в науката за храните и храненето”, разгледаха всички публикувани медицински досега изследвания, оценяващи медицинските цели на чесъна.Те заключиха, че няма достатъчно доказателства, за да се определи дали чесънът може да бъде полезен за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Въпреки това, той може да има ефекти на разреждане на кръвта, когато се приема в големи количества или потенциално увеличава ефектите на антикоагулантните лекарства. Необходими са по-нататъшни изследвания на потенциалните свойства на чесъна за разреждане на кръвта.

Риба и рибено масло

рибеното масло помага за разреждане на кръвта

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че имат ефекти на разреждане на кръвта. EPA и DHA действат като разредители на кръвта, като инхибират образуването на вещества, които стимулират появата на кръвни съсиреци. Приемът на рибено масло под формата на добавки също е от значение. Те се предлагат в капсули и течни форми, а дозировките варират в зависимост от производителя.

Хранителните източници на EPA и DHA включват мазни риби, като треска, сьомга, сардини, риба тон и скумрия. Американската сърдечна асоциация отбелязва, че данните от проучванията поддържат дневна консумация от 0. 5 до 1. 8 г комбинирани EPA и DHA за намаляване на риска от коронарна болест на сърцето. Това се равнява на около 2 порции риба на седмица.Витамин Е

Витамин Е инхибира образуването на кръвни съсиреци чрез различни механизми. Тези ефекти на разреждане на кръвта изглеждат зависими от дозата, което означава, че ефектите може да не са значими при ниски концентрации. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали има потенциална роля на витамин Е като естествен разредител на кръвта и, ако е така, да се установят ефективни препоръки за дозиране. Витамин Е се намира в редица храни, включително пълнозърнести храни, масло от пшеничен зародиш, бадемово масло, слънчогледово масло, яйчни жълтъци, семена и ядки.

храни, богати на витамин Е

Билки, съдържащи кумарини

Най-често предписваното лекарство за разреждане на кръвта – варфарин, е производно на естествено срещащ се растителен химикал, наречен кумарин. Повече от 3400 различни кумарини са открити в широк асортимент от растения, гъби и бактерии. Въпреки това, много малко кумарини проявяват антикоагулантни ефекти, които обикновено са много слаби. Често срещано погрешно схващане е, че билките, съдържащи кумарин, имат сравними ефекти на разреждане на кръвта с лекарството варфарин – което не е вярно.Всъщност, никакви съществени доказателства не подкрепят използването на растителни източници на кумарин като ефективни, безопасни средства за разреждане на кръвта. Въпреки това, много лекари препоръчват на хората с рецепта за разреждане на кръвта, да избягват богатите на кумарин билки, за да избегнат евентуални добавъчни ефекти. Примерите включват куркума, корен на ангелика, цвете на арника, анасон, лайка, сминдух, корен от женско биле, магданоз и червена детелина.

Джинджифил

Ползи и вреди от консумацията на джинджифил

Джинджифилът е от същото семейство като куркумата и съдържа салицилат, естествен химикал, който се среща в много растения. Салицилатите са получени от салицилова киселина.

Ацетилсалициловата киселина, синтетично получена от салицилат и обикновено наричана аспирин, може да помогне за предотвратяване на инсулт и инфаркт. Храни със салицилат, като авокадо, някои плодове, люти чушки и череши, също могат да предпазят кръвта от съсирване. Необходими са обаче още проучвания, за да се потвърди тази теория.

Не се колебайте да видите повече за ключът към успеха, помогнал на хиляди мъже и жени в България да постигнат мечтаната форма
СЛИМ АКТИВ+
ВИЖ ТУК


Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна