rinit

Събуждате ли се сутрин със запушен нос?! Причината може да е ТОВА нещо, което правите преди да заспите!Събуждате ли се сутрин със запушен нос?! Причината може да е ТОВА нещо, което правите преди да заспите!

Има няколко причини за назална конгестия рано сутрин, известна още като ринит, и някои от тях може да ви изненадат.

Ако се събудите със запушен нос и нямате настинка или грип, може да имате алергичен или неалергичен ринит.

Запушването на носа може да бъде причинено от прахови акари, сезонни алергии, пърхот от домашни любимци, рефлуксна болест, хормонални промени или химикали в околната среда, като например пасивно пушене.

Има няколко причини за назална конгестия рано сутрин, известна още като ринит, и някои от тях може да ви изненадат.Най-честата причина са алергените

Данните от 2005-2006 г. Национално изследване на здравето и храненето (NHANES) показват, че приблизително 74 процента от нас са изложени на 3-6 алергена в спалните си всяка вечер.

Всеки път, когато се преобръщате, оправяте завивките, избутвате кучето от леглото или нагласяте възглавницата, вие изпращате нови облаци от алергени в дихателните си пътища. Нищо чудно, че носните ни пътища се възпаляват през нощта.

Сутрешната конгестия може да бъде причинена от дразнители
. Понякога причината за сутрешната конгестия не е свързана с алергени, а с дразнители, които причиняват подуване на носните проходи през нощта. Ето някои от често срещаните стимули, които срещаме, докато спим.

ГЕРБ

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично състояние, при което стомашното съдържание се връща обратно в гърлото и носните проходи.

Тютюнев дим

man breathing out smoke e1518107125302 300x200 1

Ако сте изложени на дим през деня или ако някой от вашето домакинство пуши, може да получите ринит рано сутрин. Пасивното пушене също може да увеличи риска от развитие на хронични проблеми със синусите.

Или причината може да са промени в тялото ви.Хормони

Хормоналните промени, които изпитвате по време на бременност и менструация, също могат да причинят запушен нос сутрин.

Вземете мерки, за да намалите излагането си на дразнители, като поддържате спалното бельо чисти, спалните влакна, като килими и мека мебел, до минимум и не допускайте домашни любимци в стаята.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна