prashec

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец“Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет.”

Медоносните пчели, търсещи храна, събират прашец от растения и го транспортират до кошера, където се съхраняват и използват като храна за колонията.

Напоследък пчелният прашец придоби популярност в здравната общност, защото е зареден с хранителни вещества, аминокиселини, витамини, липиди и над 250 активни вещества.

Всъщност на много места започват да признават пчелния прашец за лекарство.

Много проучвания са изследвали здравните ефекти на пчелния прашец и са открили обещаващи резултати.

prashec

Ето 11 ползи за здравето от пчелния прашец, подкрепени от науката.

1. Впечатляващ хранителен профил с повече от 250 активни вещества

Пчелният прашец може да се похвали с впечатляващ хранителен профил.

Съдържа над 250 биологично активни вещества, включително протеини, въглехидрати, липиди, мастни киселини, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти.

Пчелният прашец на гранули се състои приблизително от:

 • Въглехидрати: 40%
 • Протеин: 35%
 • Вода: 4–10%
 • Мазнини: 5%
 • Други вещества: 5–15%

Последната категория включва витамини, минерали, антибиотици и антиоксиданти.

Хранителното съдържание на прашеца обаче зависи от растителния източник и сезона на събиране.

Например, проучванията показват, че пчелният прашец, събран от борови растения, има приблизително 7% протеин, докато прашецът, събран от финикова палма, съдържа по-близо до 35% протеин.

В допълнение, пчелният прашец, събран през пролетта, има значително различен аминокиселинен състав от прашеца, събран през лятото.

cute bee bee hive cartoon bee bee honey queen bee bees honey bee bee pumpkin insects

Кратко пчелно обощение:

Прашецът съдържа над 250 биологични вещества, включително протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти. Точният хранителен състав зависи от растителния източник и събрания сезон.

2. Високото съдържание на антиоксиданти предпазва от свободни радикали и хронични заболявания

Пчелният прашец е зареден с голямо разнообразие от антиоксиданти, сред които флавоноиди, каротеноиди, кверцетин, кемпферол и глутатион.

Антиоксидантите предпазват тялото ви от потенциално вредни молекули, наречени свободни радикали. Увреждането от свободните радикали е свързано с хронични заболявания като рак и диабет тип 2.

Проучвания в епруветка, върху животни и хора показват, че антиоксидантите от пчелен прашец могат да намалят хроничното възпаление, да елиминират вредните бактерии, да се борят с инфекциите и да се борят с растежа и разпространението на тумори.

Съдържанието на антиоксиданти в пчелния прашец обаче зависи и от неговия растителен източник.

3. Благоприятства понижаването на рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високи кръвни липиди и холестерол

pchelen prashec

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Както високите кръвни липиди, така и високият холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Интересното е, че пчелният прашец може да намали тези рискови фактори.

Например, проучвания върху животни показват, че екстрактите от пчелен прашец могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, особено „лошия“ LDL холестерол.

При хора с късогледство, причинено от запушени артерии, добавките с пчелен прашец понижават нивата на холестерола в кръвта, което увеличава зрителното им поле.

Освен това антиоксидантите в пчелния прашец могат да предпазят липидите от окисляване. Когато липидите се окисляват, те могат да се слепват, ограничавайки кръвоносните съдове и повишавайки риска от сърдечни заболявания.

4. Спомага засилването на чернодробната функция и да предпазването на черния дроб от токсични вещества

Вашият черен дроб е жизненоважен орган, който разгражда и премахва токсините от кръвта.

Проучванията върху животни са установили, че пчелният прашец може да подобри своите детоксикиращи способности.

При по-възрастни животни пчелният прашец засилва антиоксидантната защита на черния дроб и премахва повече отпадъчни продукти, като малондиалдехид и урея, от кръвта.

Други проучвания върху животни показват, че антиоксидантите от пчелен прашец предпазват черния дроб от увреждане от няколко токсични вещества, включително предозиране с лекарства. Пчелният прашец подпомага и заздравяването на черния дроб.

Малко проучвания при хора обаче са оценили ефектите на пчелния прашец върху чернодробната функция. Необходими са повече изследвания върху хора, за да се направят препоръки за здравето.

5. Съдържа няколко съединения с противовъзпалителни свойства

honeycomb 2 wide 49ae2c6ec87d4b4092881baf81e2de967926cba5

Пчелният прашец традиционно се използва за намаляване на възпалението и подуването.

Проучване върху животни показва, че екстрактът от пчелен прашец намалява подуването на лапите на плъхове със 75%.

Всъщност неговите противовъзпалителни ефекти са сравнени с няколко нестероидни противовъзпалителни лекарства, като фенилбутазон, индометацин, аналгин и напроксен.

Пчелният прашец съдържа няколко съединения, които могат да намалят възпалението и подуването, включително антиоксиданта кверцетин, който намалява производството на възпалителни омега-6 мастни киселини, като арахидонова киселина.

Нещо повече, растителните съединения в пчелния прашец могат да потиснат биологичните процеси, които стимулират производството на възпалителни хормони като тумор некрозис фактор (TNF).

6. Подпомага повишаването на имунитета и защитните сили на организма за убиване на бактерии

Пчелният прашец може да засили имунната ви система, като ви помага да избегнете заболявания и нежелани реакции.

От една страна, изследванията показват, че може да намали тежестта и появата на алергии.

Редица проучвания доказват, че пчелният прашец значително намалява активирането на мастоцитите. Мастните клетки, когато се активират, освобождават химикали, които предизвикват алергична реакция.

Също така няколко проучвания в епруветка потвърдиха, че пчелният прашец има силни антимикробни свойства.

Установено е, че екстрактът от пчелен прашец убива потенциално вредни бактерии като E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, както и тези, които причиняват стафилококови инфекции.7. Може да подпомогне заздравяването на рани и да предотврати инфекции

Пчелният прашец има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на тялото ви при зарастване на рани.

Например, изследвания върху животни установиха, че екстрактът от пчелен прашец е също толкова ефективен при лечение на рани от изгаряния, колкото сребърен сулфадиазин, златен стандарт при лечение на изгаряния, и причинява много по-малко странични ефекти.

Друго изследване показа, че прилагането на балсам, съдържащ пчелен прашец върху изгаряне, значително ускорява заздравяването в сравнение със стандартните лекарства.

Антимикробните свойства на пчелния прашец могат също да предотвратят инфекции, основен рисков фактор, който може да компрометира процеса на заздравяване на ожулвания, порязвания, ожулвания и изгаряния.

8. Благоприятства при борбата с рака

Пчелният прашец може да има приложение за лечение и профилактика на ракови заболявания, които възникват, когато клетките пролиферират необичайно.

Проучвания в епруветка са установили, че екстрактите от пчелен прашец инхибират растежа на тумора и стимулират апоптозата – програмираната смърт на клетките – при рак на простатата, дебелото черво и левкемия.

Пчелният прашец от цистус (Cistus incanus L.) и бяла върба (Salix alba L.) може да има антиестрогенни свойства, което може да намали риска от рак на гърдата, простатата и матката.

Необходими са обаче повече изследвания, базирани на хора.

9. Може да облекчи симптомите на менопаузата като горещи вълни

Менопаузата, която бележи спирането на менструацията при жените, често е придружена от неприятни симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и нарушения на съня.

Проучванията показват, че пчелният прашец може да облекчи няколко симптома на менопаузата.

В едно проучване 71% от жените смятат, че техните симптоми на менопауза са се подобрили, докато приемат пчелен прашец.

В друго проучване 65% от жените, приемащи добавки с полени, са имали по-малко горещи вълни. Тези жени посочиха и други подобрения в здравето, като по-добър сън, намалена раздразнителност, по-малко болки в ставите и подобрено настроение и енергия.

Освен това тримесечно проучване показа, че жените, приемащи добавки с пчелен прашец, изпитват значително по-малко симптоми на менопауза. В допълнение, тези добавки помогнаха за понижаване на „лошия“ LDL холестерол и повишаване на „добрия“ HDL холестерол.

364

10. Спомага за подобряване усвояването на хранителните вещества, метаболизма и дълголетието

Някои доказателства сочат, че пчелният прашец може да подобри усвояването на хранителни вещества от тялото ви.

Например, плъховете с дефицит на желязо усвояват 66% повече желязо, когато прашецът се добавя към диетата им. Това повишение вероятно се дължи на факта, че прашецът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които повишават усвояването на желязото.

Освен това, здрави плъхове, хранени с цветен прашец, усвояват повече калций и фосфор от диетата си. Прашецът съдържа висококачествени протеини и аминокиселини, които могат да подпомогнат такова усвояване.

Други проучвания показват, че пчелният прашец може да подобри мускулния растеж, да ускори метаболизма и да насърчи дълголетието.

11. Безопасен за повечето хора и лесен за добавяне към вашата диета

prashec pchelen klepalo1

Пчелният прашец се предлага под формата на гранули или добавки и е безопасен за повечето хора.

Гранулите могат да се добавят към любимите ви храни като закуска или смути.

Въпреки това, хората с алергии към цветен прашец или ужилване от пчели трябва да избягват поленови продукти, тъй като те могат да причинят симптоми като сърбеж, подуване, задух или анафилаксия.

Тези продукти могат също да взаимодействат отрицателно с разредители на кръвта, като варфарин.

Да не се използва от деца под 3 годишна възраст и без медицински контрол при бременни и кърмещи жени.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Пчелният прашец съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти, което го прави невероятно здравословен.

Проучванията свързват пчелния прашец и неговите съединения с ползи за здравето като намалено възпаление, както и подобрен имунитет, симптоми на менопауза и заздравяване на рани.

Безспорно всички биха се съгласили, че пчелният прашец е чудесно допълнение към вашата диета и може лесно да бъде закупен от магазините или от местния пчелар.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

0
  0
  Количка
  Вашата количка е празна