b89df65bdf65b3df

Щитовидна жлеза след 35 години. Ако се появят тези симптоми – трябва да се консултирате с лекар

Щитовидна жлеза след 35 години. Ако се появят тези симптоми – трябва да се консултирате с лекар

b89df65bdf65b3df
Щитовидната жлеза има красивата форма на пеперуда, разположена в предната част на шията. Въпреки това, тя може да има драматичен ефект върху много телесни функции.

Ако сте жена над 35 години, трябва да обърнете особено голямо внимание, защото според оценките вече след 35г. рискът от функционално увреждане на щитовидната жлеза се увеличава с 30%.

Жлезата се намира под ларинкса и произвежда хормони, които, наред с други неща, контролират телесната температура, метаболизма и сърдечната честота.

Състоянието може да се влоши, ако щитовидната жлеза работи твърде лошо или твърде бързо. Какво може да повлияе на лошото функциониране на тази жлеза?

Генетиката, автоимунната атака, бременността, стресът, липсата на хранителни вещества, токсините от околната среда могат да бъдат виновниците, но експертите все още не са напълно сигурни.

features product01
СЛИМ АКТИВ+ –
GreenACTIVE

ИЗГОРИ ПОДКОЖНИТЕ МАЗНИНИ.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЕДНИТЕ ПРИЗНАЦИ:

1.Чувствате се изтощени
Това състояние може да бъде свързано с различни причини, но има и голяма вероятност да е причинено от твърде малко хормон на щитовидната жлеза, което показва хипотиреоидизъм. Ако сте уморени веднага щом се събудите, това може да е индикация, че нещо не е наред.

2. Чувствате се ядосани
Чувството на тъга и раздразнение може да бъде свързано със симптоми на хипотиреоидизъм, тъй като значително влияе върху нивото на серотонин (хормона на щастието) в мозъка.

3. Нервни и нетърпеливи сте
Трудността с “чувството за странност” може да е свързана с хипертиреоидизъм, когато жлезата произвежда твърде много хормони.

4. Апетитът и вкусът на храната са се променили
Повишеният апетит може да е признак на хипертиреоидизъм, защото сте гладни през цялото време. Мудната щитовидна жлеза, от друга страна, може да играе с вкусовете и миризмите на храната.

5. Объркани сте
Тя може да бъде причинена от липса на сън или стареене, но когнитивната функция също може да пострада, ако щитовидната жлеза не работи добре.

6. Сърцето ви бие твърде бързо или твърде силно
Може да почувствате, че сърцето ви бие удар, или че бие твърде бързо и твърде силно. Усещате го в гърдите или шията. Това може да е признак на хипертиреоидизъм.

7. Суха кожа
Това се случва при хипотиреоидизъм: промяна във външния вид и текстурата на кожата, както и лющене. Това се дължи на забавянето на метаболизма.

ingredients img
КОСТИ ФЛЕКС ПРЕМИУМ –
GreenACTIVE

ДВИЖЕНИЕ БЕЗ БОЛКА И ЗДРАВЕ ЗА ВАШИТЕ СТАВИ.

8. Чревната активност е непредсказуема
Хората с хипотиреоидизъм се оплакват от запек, а когато жлезата има хиперфункция, се появява диария.

9. Нередовен менструален цикъл
Дългата продължителност на менструалния цикъл със силна болка и кратък интервал между два цикъла може да бъде признак на хипотиреоидизъм. При хипертиреоидизма е обратното.

10. Болка в крайниците или мускулите
Ако почувствате внезапна болка в ръцете или краката последвана от изтръпване, това може да е признак на хипотиреоидизъм. Нивата на хормоните, които са твърде ниски, могат да увредят нервите с течение на времето.

11. Високо кръвно налягане (хипо- и хиперфункция)
Според някои оценки хората с хипотиреоидизъм са два до три пъти по-склонни да развият хипертония. Една от теориите е, че ниските нива на хормоните забавят сърцето, което от своя страна влияе върху изпомпването и гъвкавостта на кръвоносните съдове. И двете състояния причиняват високо кръвно налягане.

12. Нарушено регулиране на телесната температура
Усещането за студ е свързано с хипотиреоидизъм. Забавянето на системата, причинено от забавянето на щитовидната жлеза, означава, че клетките са използвали по-малко енергия. По-малко енергия означава по-малко топлина.

От друга страна, свръхактивната щитовидна жлеза кара клетките да произвеждат енергия на пета предавка. Ето защо хората с хипертиреоидизъм понякога се чувстват горещи и се потят прекомерно.

ingredients img222
ВИТАМИН D3+ ПОЛСКИ ХВОЩ –
GreenACTIVE

МОЩНА ФОРМУЛА ЗА ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ, КОСАТА, КОЖАТА И НОКТИТЕ.

13. Дрезгав глас и странно усещане в гърлото
Промяната в гласа или усещането за бучка в гърлото са свързани с нарушение на щитовидната жлеза. Погледнете добре шията си, за да видите дали има признаци на подуване на жлезата.
С помощта на огледало наблюдавайте себе си, докато поглъщате вода. Потърсете бучки или израстъци в областта на щитовидната жлеза, която се намира под ларинкса.
Ако забележите нещо подозрително, консултирайте се с лекар.

14. Нарушен сън
Ако имате нужда постоянно от сън, това може да е хипотиреоидизъм. Бавната щитовидна жлеза забавя функциите на тялото.
Ако не можете да спите, това може да е хипертиреоидизъм.
Свръхактивната щитовидна жлеза причинява дискомфорт и ускорява пулса, което затруднява заспиването.

15. Косата е тънка и пада
Сухата, чуплива коса, която се чупи или пада, може да бъде признак на хипотиреоидизъм. Твърде малкото хормон предотвратява растежа на косата и отслабва фоликулите. Това може да доведе до загуба на коса по цялото тяло.
Свръхактивната щитовидна жлеза също засяга растежа на косата, но само косата.

16. Не можете да забременеете
Ако се опитвате да забременеете дълго време без успех, свръхактивна или недостатъчно активна щитовидна жлеза може да бъде решаващият фактор. И двете състояния засягат овулацията, като по този начин засягат плодовитостта.

17. Висок холестерол
Ако високият холестерол не е реагирал на промяна в диетата, упражненията или медикаментите, това може да е свързано с хипотиреоидизъм. Високите нива на лошия холестерол могат да бъдат причинени от бавна щитовидна жлеза и това е тревожно състояние. Нелекуваният хипотиреоидизъм може да доведе до сърдечни проблеми, включително уголемяване на сърцето и сърдечен удар.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

 

 

Greenactive.bg0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна