11 признака, че щитовидната ви жлеза не работи правилно и може да бъде опасно да ги игнорирате!

11 признака, че щитовидната ви жлеза не работи правилно и може да бъде опасно да ги игнорирате!

Щитовидната жлеза е малка жлеза, която седи около гръкляна под ларинкса (гласова кутия.) Хормоните, които отделя са за контролиране на метаболизма на организма. Но както всички неща, тази „майка на всички жлези“ е податлива на неправилно функциониране и когато това се случи, тя действа по различни начини в зависимост от това дали произвежда хормони в излишък ( хипертиреоидизъм ) или не произвежда достатъчно  ( хипотиреоидизъм ).Ние изготвихме списък със симптоми и на двете заболявания на щитовидната жлеза, за да можете да разберете за неправилно функционираща щитовидна жлеза. Ако смятате, че нещо може да не е наред, не забравяйте да посетите лекар възможно най-скоро.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. А дефицит на йод е един от най-честите причини за хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът е по-често при жените, отколкото при мъжете, като най-податливи са жените на възраст над 60 години .

Сега да разгледаме симптомите му.

Летаргия

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които контролират начина, по който тялото използва енергия. Недостигът на хормони може да доведе до депресивно чувство, мудност и летаргия .

Промяна в гласа ви

Щитовидната жлеза и ларинкса (гласовата кутия) са разположени много близо един до друг. Така че всяка дисфункция на щитовидната жлеза може да засегне ларинкса и да причини проблеми с гласа ви.

Удебелена кожа и изтъняващи вежди

Хипотиреоидизмът води до калциране на кожата. Това я кара да изглежда груба, суха и люспеста на текстура. Това може да доведе и до изтъняване на веждите ви , което е доста коварно, но често се появява сред първите симптоми.Болки в мускулите и ставите

Задържането на течности , често срещан симптом на хипотиреоидизъм, може да причини болка в мускулите и ставите. Най-често се проявява около глезените и стъпалата и се влошава при физическа активност.

Лош слух

Въпреки че причината не е напълно известна, изследванията ясно са установили връзките между неправилното функциониране на щитовидната жлеза и загубата на слуха .

Загуба на либидо

Хипотиреоидизмът кара метаболизма да се забави, което означава, че и репродуктивните органи се забавят. Това води до по-малко производство на полови хормони, като по този начин засяга либидото.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е състояние, причинено от прекомерно производство на хормона на щитовидната жлеза в организма. Около 60% до 80% от случаите на хипертиреоидизъм в Съединените щати са причинени от болестта на Грейвс . Други причини включват многоузловата гуша, токсичен аденом, възпаление на щитовидната жлеза и прекомерно количество йод в храната. Появата му е около 2 до 10 пъти по-широко разпространена при жените.

И така, какви са симптомите на хипертиреоидизъм? Нека погледнем.Повишаване на апетита

Един повишен апетит може да е признак на хипертиреоидизъм като прекомерното освобождаване на хормона на щитовидната жлеза в тялото ви може да ви накара да се чувствате гладни през цялото време. Единственото предимство на това е, че излишният прием на храна не непременно ви кара да наддавате, тъй като повишеният метаболизъм на тялото го компенсира.

Прекомерно уриниране

По-бързият метаболизъм означава повишен кръвен поток. Това кара бъбреците ви да филтрират повече, така че се произвеждате повече урина .

Прекомерна жажда

Тъй като хипертиреоидизмът причинява прекомерно уриниране , тялото ви трябва да попълни нивото на водата. Това ви кара да жадувате за повече вода.

Треперене на ръцете

Всеки е изпитал леко треперене, ако ръцете и предмишниците им се държат твърде дълго в една и съща позиция. Тъй като хипертиреоидизмът ускорява почти всички метаболитни функции и поставя тялото в режим на бързо превъртане напред, времето, след което ръцете обикновено започват да треперят, се намалява. Това причинява забележимо треперене в ръцете и предмишниците.

Пристъпи на прекомерно сексуално желание

Поради ускорения метаболизъм, хипертиреоидизмът може да причини пристъпи на прекомерно сексуално желание .

Съвети за начина на живот за управление на неправилното функциониране на щитовидната жлеза

Съвети за начина на живот при хипотиреоидизъм:

Спазвайте здравословна диета от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и чисти протеини. За да поддържате нивата на енергията си стабилни, яжте малки ястия през целия ден. Наддаването на тегло е често срещан симптом на хипотиреоидизъм, така че здравословното хранене може да ви помогне да управлявате наддаването на тегло.Следвайте активен начин на живот. Упражненията могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло. Това също така повишава енергийните нива и намалява стреса, което е особено важно, ако имате хипотиреоидизъм.

Практикувайте медитация и йога. Хипотиреоидизмът може да доведе до летаргия и депресия. Както медитацията, така и йога могат да ви помогнат в битката срещу тези условия.

Лягайте си рано и си направете график за сън. Чувството за отпадналост и ниско съдържание на енергия са често срещани симптоми на хипотиреоидизъм. Затова дайте на тялото си подходящ сън, за да попълните тази енергия.

Съвети за начина на живот при хипертиреоидизъм:

Избягвайте йод. Хората с хипертиреоидизъм не трябва да ядат храни с високо съдържание на йод. Също така избягвайте млякото и други млечни продукти, включително сладолед, сирене, кисело мляко и масло. Също така трябва да се избягват морски дарове, включително риба, суши, миди, водорасли.

Практикувайте медитация. Свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза води до по-голяма стимулация на мозъка, което кара страдащите да се чувстват нервни или тревожни. Практикувайте медитация за управление на тревожността.

Пийте вода! Хипертиреоидизмът ви кара да губите много вода чрез уриниране. Така че поддържайте тялото си правилно хидратирано.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

ПРОМО КОД #FLEX

This will close in 18 seconds