11 признака, че щитовидната ви жлеза не работи правилно и може да бъде опасно да ги игнорирате!

11 признака, че щитовидната ви жлеза не работи правилно и може да бъде опасно да ги игнорирате!

Щитовидната жлеза е малка жлеза, която седи около гръкляна под ларинкса (гласова кутия.) Хормоните, които отделя са за контролиране на метаболизма на организма. Но както всички неща, тази „майка на всички жлези“ е податлива на неправилно функциониране и когато това се случи, тя действа по различни начини в зависимост от това дали произвежда хормони в излишък ( хипертиреоидизъм ) или не произвежда достатъчно  ( хипотиреоидизъм ).Ние изготвихме списък със симптоми и на двете заболявания на щитовидната жлеза, за да можете да разберете за неправилно функционираща щитовидна жлеза. Ако смятате, че нещо може да не е наред, не забравяйте да посетите лекар възможно най-скоро.

Хипотиреоидизъм

ef228f594f8015582315f1b08e

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. А дефицит на йод е един от най-честите причини за хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът е по-често при жените, отколкото при мъжете, като най-податливи са жените на възраст над 60 години .

Сега да разгледаме симптомите му.

Летаргия

cf151c5468af9d9eab09651b4c

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които контролират начина, по който тялото използва енергия. Недостигът на хормони може да доведе до депресивно чувство, мудност и летаргия .

Промяна в гласа ви

changevoice

Щитовидната жлеза и ларинкса (гласовата кутия) са разположени много близо един до друг. Така че всяка дисфункция на щитовидната жлеза може да засегне ларинкса и да причини проблеми с гласа ви.

Удебелена кожа и изтъняващи вежди

fd11d95992ad13a824d9c84bc5

Хипотиреоидизмът води до калциране на кожата. Това я кара да изглежда груба, суха и люспеста на текстура. Това може да доведе и до изтъняване на веждите ви , което е доста коварно, но често се появява сред първите симптоми.Болки в мускулите и ставите

367be7558ab9ee81f9dc38efa6

Задържането на течности , често срещан симптом на хипотиреоидизъм, може да причини болка в мускулите и ставите. Най-често се проявява около глезените и стъпалата и се влошава при физическа активност.

Лош слух

41dd87544cac15d8f839a90190

Въпреки че причината не е напълно известна, изследванията ясно са установили връзките между неправилното функциониране на щитовидната жлеза и загубата на слуха .

Загуба на либидо

5bb4985932bc146e90e460a1ef

Хипотиреоидизмът кара метаболизма да се забави, което означава, че и репродуктивните органи се забавят. Това води до по-малко производство на полови хормони, като по този начин засяга либидото.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е състояние, причинено от прекомерно производство на хормона на щитовидната жлеза в организма. Около 60% до 80% от случаите на хипертиреоидизъм в Съединените щати са причинени от болестта на Грейвс . Други причини включват многоузловата гуша, токсичен аденом, възпаление на щитовидната жлеза и прекомерно количество йод в храната. Появата му е около 2 до 10 пъти по-широко разпространена при жените.

И така, какви са симптомите на хипертиреоидизъм? Нека погледнем.Повишаване на апетита

04930b5e72ba544b60524c7170

Един повишен апетит може да е признак на хипертиреоидизъм като прекомерното освобождаване на хормона на щитовидната жлеза в тялото ви може да ви накара да се чувствате гладни през цялото време. Единственото предимство на това е, че излишният прием на храна не непременно ви кара да наддавате, тъй като повишеният метаболизъм на тялото го компенсира.

Прекомерно уриниране

5b19b15055ab34bffc0e27ef60%20(1)

По-бързият метаболизъм означава повишен кръвен поток. Това кара бъбреците ви да филтрират повече, така че се произвеждате повече урина .

Прекомерна жажда

4490e952d99811f17d46dd8ee1

Тъй като хипертиреоидизмът причинява прекомерно уриниране , тялото ви трябва да попълни нивото на водата. Това ви кара да жадувате за повече вода.

Треперене на ръцете

ea65b2582a891a9a953913ff43

Всеки е изпитал леко треперене, ако ръцете и предмишниците им се държат твърде дълго в една и съща позиция. Тъй като хипертиреоидизмът ускорява почти всички метаболитни функции и поставя тялото в режим на бързо превъртане напред, времето, след което ръцете обикновено започват да треперят, се намалява. Това причинява забележимо треперене в ръцете и предмишниците.

Пристъпи на прекомерно сексуално желание

f595ac50c284ab6b3008dd6bf9

Поради ускорения метаболизъм, хипертиреоидизмът може да причини пристъпи на прекомерно сексуално желание .

Съвети за начина на живот за управление на неправилното функциониране на щитовидната жлеза

da5ac4587ea6914c28fb27e4ea

Съвети за начина на живот при хипотиреоидизъм:

Спазвайте здравословна диета от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и чисти протеини. За да поддържате нивата на енергията си стабилни, яжте малки ястия през целия ден. Наддаването на тегло е често срещан симптом на хипотиреоидизъм, така че здравословното хранене може да ви помогне да управлявате наддаването на тегло.Следвайте активен начин на живот. Упражненията могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло. Това също така повишава енергийните нива и намалява стреса, което е особено важно, ако имате хипотиреоидизъм.

Практикувайте медитация и йога. Хипотиреоидизмът може да доведе до летаргия и депресия. Както медитацията, така и йога могат да ви помогнат в битката срещу тези условия.

Лягайте си рано и си направете график за сън. Чувството за отпадналост и ниско съдържание на енергия са често срещани симптоми на хипотиреоидизъм. Затова дайте на тялото си подходящ сън, за да попълните тази енергия.

Съвети за начина на живот при хипертиреоидизъм:

Избягвайте йод. Хората с хипертиреоидизъм не трябва да ядат храни с високо съдържание на йод. Също така избягвайте млякото и други млечни продукти, включително сладолед, сирене, кисело мляко и масло. Също така трябва да се избягват морски дарове, включително риба, суши, миди, водорасли.

Практикувайте медитация. Свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза води до по-голяма стимулация на мозъка, което кара страдащите да се чувстват нервни или тревожни. Практикувайте медитация за управление на тревожността.

Пийте вода! Хипертиреоидизмът ви кара да губите много вода чрез уриниране. Така че поддържайте тялото си правилно хидратирано.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна