IMG 3321

Значението на водата за човешкия организъм


Водата е предпоставка за добро самочувствие. Тя няма хранителна стойност, но е задължителен елемент за всеки жив организъм на Земята. Тялото на хората се състои от 50-86% вода (86% – новородени и 50% при стари хора.) Съдържанието й в различните части на тялото е следното:
кости – 20-30%;
черен дроб – до 69%;
мускули – до 70%;
мозък – до 75%;
бъбреци – до 82%;
кръв – 85%.
Човек може да оцелее без храна 50 дни, ако през това време пие прясна вода, но без нея ще преживее едва 5 дни. По данни от медицински изследвания при загуба на 6-8% течност следва прилошаване, ако процентите се увеличат до 10 се появяват халюцинации, при 12% – организмът не може да се възстанови без медицинска помощ, а при 20% загуба настъпва смърт.

Ролята на водата за организма
Водата има жизненоважно значение за човека, защото:
регулира температурата на тялото;
помага на организма да усвоява хранителните вещества;
предпазва жизненоважни органи;
“смазва” ставите;
участва в обмяната на веществата;
извежда различните вредни вещества от организма.
Около 3% от безценната течност се образува в резултат на биохимични процеси в самия организъм. Участвайки в обмяната на веществата, водата позволява да се намалят мастните натрупвания и да се намали телесното тегло.

Научни изследвания доказват, че приемът на достатъчно количество вода свежда до минимум болките в гърба, мигрената, ревматичните болки, понижава холестерола в кръвта и кръвното налягане, като намалява риска от сърдечен пристъп. Водата е един от най-добрите начини да се избегне появата на камъни в бъбреците.
Редовният прием на вода подобрява мозъчната дейност. Главният мозък и целият организъм ще бъдат достатъчно заредени с нужните вещества, ако водата, която се консумира е богата на минерални вещества. Здравият човек е най-добре да пие от нея често и по малко. Вредно е да се приема голямо количество наведнъж, защото цялата течност се абсорбира в кръвта, излишъкът няма да се отдели чрез бъбреците и така сърцето се натоварва допълнително.

reklama nova

Кога изпитваме жажда
Хората започват да изпитват жажда, когато количеството вода в тялото се намали с 1-2% (0,5-1,0л), 10% понижение води до необратими изменения, а фаталните 20% представляват 7-8 л от течността. Обикновеният човек губи около 2-3 литра вода дневно. В горещо време, при висока влажност на въздуха и при спортна дейност това количество се увеличава. Само чрез дишането губим почти половин литър вода всеки ден.

Колко вода трябва да пием дневно
Дневната необходимост на възрастен е 30-40 грама на килограм тегло. Близо 40% от нужната вода си набавяме чрез храната, а останалите трябва да приемаме под формата на различни напитки. През лятото това са 2-2,5 л, в горещите части на света – 3,5-5,0 л на денонощие, а при температура на въздуха 38-40 градуса и ниска влажност за работещите на открито са необходиви 6-6,5 литра вода. Поради тази причина жаждата не трябва да бъде ориентир за това дали да пиете вода или не, този рефлекс настъпва на един по-късен етап и не е адекватен показател за това какво количество течност да се приеме.

Съдържание на вода в основните храни
Чрез храната също си набавяме вода. В хляба тя е около 50%, в месото – 58-67%, в плодовете и зеленчуците – до 90%.
Осигуряването на достатъчно количество от течността прави организма по-издръжлив и по-енергичен, той по-лесно регулира теглото си, защото се подобрява храносмилането.

Последствията от обезводняване
Тялото винаги ни подава сигнали за състоянието, в което се намира. Когато е обезводнено, се наблюдават:
суха кожа (може да е съпроводено със сърбеж);
умора;
лоша концентрация;
главоболие;
повишено кръвно налягане;
бъбречни проблеми;
суха кашлица;
ставни и гръбначни болки;
нарушена обмяна на веществата;
промяна в състава на стомашния сок;
нарушена терморегулация.
Сами можете да си направите извод за огромната роля на водата за организма. Всеки от нас трябва да си създаде условия за запазването на безценния воден баланс чрез правилен хранителен режим. Разбира се, необходимостта от вода при всеки човек е индивидуална и зависи от теглото, възрастта, сезона, здравословното състояние, менюто и др.

 

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна