4929 e1659336512651

Какво тряба да знаем за Босвелията(индийски тамян)?

Какво тряба да знаем за Босвелията(индийски тамян)?

Босвелия, или индийски тамян, е билков екстракт от смола от дърво босвелия. Може да притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при хронични възпалителни състояния.

Поради потенциалните си противовъзпалителни свойства, босвелията може да помогне при възпалителни състояния, като ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата и астма. Лечението на тези състояния обикновено се върти около намаляване на възпалението. Като помага за контролиране на възпалението, босвелията може да намали симптомите на тези състояния.

Научните изследвания започват да подкрепят ползите от босвелия, но повечето проучвания досега са използвали клетъчни или животински модели. Учените не знаят ефектите на това вещество върху хората, така че са необходими много повече клинични изпитвания с хора, преди лекарите да могат да препоръчат това лечение.

В тази статия разглеждаме какво казват настоящите научни доказателства за ползите и рисковете от босвелия.

cosmetics 09 00119 g001 550

features product01
СЛИМ АКТИВ+ –
GreenACTIVE

ФОРМУЛА В БОРБАТА С ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ.

Какво е босвелия(индийски тамян)?

Босвелията е известна още като индийски тамян. Босвелия идва от дървото Boswellia serrata, което е родом от Индия, Северна Африка и Близкия изток.

Фермерите потупват дървото, за да съберат смолата му, която се нарича босвелия.

Смолата от босвелия има богат аромат и вкус.

Какви са предимствата?

Естествените здравни практики използват босвелия от векове за лечение на различни хронични възпалителни заболявания. Научните изследвания върху босвелия са по-слабо развити, но започват да разкриват потенциални употреби на смолата и нейните екстракти.

Босвелия и нейните активни съставки, като босвелиевата киселина, изглежда имат добър противовъзпалителен ефект върху тялото, според прегледна статия.

Следващите раздели обсъждат доказателствата зад неговите потенциални ползи при възпалителни здравословни състояния.

ingredients img
КОСТИ ФЛЕКС ПРЕМИУМ –
GreenACTIVE

ДВИЖЕНИЕ БЕЗ БОЛКА И ЗДРАВЕ ЗА ВАШИТЕ СТАВИ.

 

Ревматоиден артрит

Възпалението около ставите е водещата причина за симптомите на ревматоиден артрит (РА). Много лечения за РА, които включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и стероиди, се фокусират върху намаляване на възпалението.

Босвелията изглежда е ефективна за намаляване на възпалението, така че може също да намали симптомите на РА.

Фондацията за артрит препоръчва капсули босвелиева киселина като потенциална терапия за РА, както и за остеоартрит.

Авторите на проучване от 2019 г. предполагат, че активен екстракт от босвелия може да помогне за намаляване на възпалението при хора с РА.

Изследователите обаче отбелязват, че екстрактът може да бъде полезен като допълнителна терапия в подкрепа на традиционното лечение на РА.

Рак и лечение на рак

Прегледна статия от 2016 г. Доверен източник съобщава, че босвелиевите киселини може да имат антитуморни свойства и да са токсични за раковите клетки. Авторите заключават, че това може да ги направи полезни при бъдещи лечения на рак, въпреки че са необходими клинични изпитвания, за да се потвърди това.

Неотдавнашно проучване в списание OncotargetTrusted Source също установи, че етеричното масло от босвелия уврежда агресивните ракови клетки на кожата, без да уврежда здравите кожни клетки. Изследователите обаче са използвали клетки и животински модели.

Докато тези ранни резултати изглеждат обещаващи, повече изследвания при хора трябва да разширят тези първоначални открития, за да се определи как босвелията може да помогне при терапията на рак.

Възпалително заболяване на червата

тежест2
Босвелия
 може да помогне за лечение на симптоми на IBD. Противовъзпалителните ефекти на босвелия също могат да бъдат полезни за хора с възпалителни заболявания на червата (IBD), като улцерозен колит и болест на Крон.

Астма

ingredients img222
ВИТАМИН D3+ ПОЛСКИ ХВОЩ –
GreenACTIVE

МОЩНА ФОРМУЛА ЗА ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ, КОСАТА, КОЖАТА И НОКТИТЕ.

Босвелиевата киселина също може да играе роля при лечението на астма. Изследванията на Trusted Source показват, че босвелиевата киселина потиска възпалението в дихателните пътища и инхибира секрецията на цитокини, които са маркери, водещи до възпаление.

По този начин изглежда, че босвелиевата киселина блокира алергичния отговор, който на първо място причинява реакция на астма.

В бъдеще това може да превърне босвелията в полезно допълнително лечение на астма.

Болестта на Паркинсон

Проучване от 2019 г. установи, че босвелията може да бъде полезен инструмент в медицинските усилия за лечение на болестта на Паркинсон.

Босвелията има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, който изглежда предпазва невроните в мозъка и подобрява двигателната функция. Това обаче е ранно изследване, което се нуждае от подкрепа от проучвания.

Как да приемате босвелия

Босвелията  се предлага в няколко различни форми и качеството може да варира значително.

Хората могат да избират между различни екстракти от босвелия и добавки в магазините или онлайн.

Чистото етерично масло от тамян може също да достави активни съединения в тялото. Разреждането на това етерично масло в носещо масло и нанасянето му върху тялото може да позволи на съединенията да навлязат през кожата. Важно е първо да тествате разреденото масло върху малък участък от кожата, за да проверите за реакции.

Босвелия може също да бъде активна съставка в естествени смеси за възпаление, които често включват други съставки, като куркума. Всеки, който обмисля тези продукти, трябва да говори с лекаря си, преди да ги използва, за да обсъди потенциални лекарствени взаимодействия.

Странични ефекти и рискове
1140 doctors office mistakes

Босвелия е естествен екстракт, но все пак може да има странични ефекти. Може да причини храносмилателни странични ефекти, като гадене, киселинен рефлукс и диария.

Някои хора могат да получат кожни обриви, когато използват босвелия, особено ако я прилагат директно върху кожата.

Босвелия изглежда действа противовъзпалително. В резултат на това може да взаимодейства с подобни лекарства, като НСПВС. Важно е да говорите с лекар, преди да приемете босвелия заедно с други лекарства, като например:

  • аспирин
  • напроксен
  • ибупрофен

Босвелия може също да повлияе на действието на определени лекарства, включително някои антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства. Всеки, който приема тези лекарства, трябва да говори с лекар, преди да приеме босвелия.

GreenActive slider


Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна