За любителите на италианската кухня и бързото готвене препоръчваме да опитате пържената пица, която отнема само 10 минути, за да се подготви.



Перфектен за обяд или вечеря. Това ще ви спаси, когато неочаквани гости внезапно се появят на вратата ви. Подготовката е проста. Дори кухненски аматьор може да се справи.

Рецепта за пица на тиган

Съставки:

  • заквасена сметана – 5 супени лъжици;
  • майонеза – 5 супени лъжици;
  • пилешки яйца – 2 бр;
  • брашно – 10 супени лъжици;
  • пресни домати – 2 бр;
  • шунка/наденица/салам – 150 грама;
  • твърдо сирене и моцарела – 200 грама;
  • сол – по Ваша преценка;
  • Други гарнитури върху пицата – по желание.




Подготовка

Първо, трябва да приготвите тестото. За да смесите: счупете яйцата и солта в купа и разбъркайте с миксер. Добавете сметаната и майонезата, разбъркайте и след това добавете брашното. Разбърква се до получаване на хомогенна маса. Тестото трябва да има консистенцията на тежка сметана. Можете да смесите всичко с лъжица, но това ще отнеме много повече време.

Вземаме тиган с дебело дъно и стени, намажете с масло. Поставете масата.



Разбийте любимите си съставки. Поръсете с едро настъргано сирене.

Загрейте тигана на средна температура. Запържете за 2-3 минути. Тестото ще има време да втаса.

Покрийте с капак, намалете котлона и печете. След като кашкавала се разтопи напълно и пицата се плъзга гладко, ястието е готово. Общо отнема около 10 минути.

Тайната на вкусното ястие

Не изсипвайте двойна порция наведнъж, или тази в малка тава, защото дъното няма да се пече. Тиганът за даденото количество съставки трябва да бъде най-малко 24 см. Най-добре е, ако е дълбоко и има дебели страни и дъно.

Не разстиламе съставките по цялото тесто. Трябва да оставим краищата свободни, тогава те ще успеят да покафенеят.



Ако капакът има отвор, покрийте го с готварска хартия. Тогава цялата топлина и аромат на пицата ще останат вътре.

Когато използвате гъби, ги нарежете на много тънки филийки или ги запържете предварително в тиган.

В случай на пиле или месо, трябва да ги сотирате предварително. За да се предотврати залепването на масата, тя трябва да се съхранява в студена вода за известно време.



Подправки за пица

Родината на ястието е Италия. Пикантните билки са задължителна съставка. Добра идея е към тестото да добавите следните подправки и гарнитури: ситно нарязани пресни или сушени билки.

Най-популярните подправки за пица са:

Риган: получава се чрез сушене от майорана. Подправката придава на ястията изразителност и леко пикантен аромат.

Босилек: Задължителна съставка в ароматна смес за подправки за пица. Ароматът не е единственото му предимство. Растението има широк спектър от свойства, полезни за здравето. Съдържа витамини, фибри и полезни микроелементи и аминокиселини.

Розмарин: принадлежи към вечнозелените кореноплодни растения. Ароматът е пропит с нотки на иглолистен аромат. Подправката ще добави благородна горчивина. Подправката се приготвя от изсушени и натрошени листа. Не прекалявайте, може да доминира и да развали вкуса.

Мащерка: ароматна и пикантна билка. Добавя се под формата на суха храна към различни ястия.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!