Осем изненадващи факта за СТОМАХАЧовешкото тяло е невероятно. За всеки един от нас то е най-съкровенното нещо, което притежаваме. И въпреки това повечето от нас не знаем достатъчно за него, като например, характеристиките, функциите, чудатостите и мистериите свързани с него.

Макар че може би мислите за стомаха си само когато се храните или той привлича вниманието ви единствено когато къркори или се бунтува, той е много повече от хранилище за храната, която ядете. Стомахът убива микробите, отделя хормони и слуз и усвоява хранителните вещества.

Ето осем вълнуващи факта, които може би не знаете:

Стомахът има сериозен капацитет за складиране.

Стомахът ви в покой е изпълнен с около 200 грама стомашна киселина и жлъчен сок. Обаче той има капацитет да побира в себе си почти 225 грама храна на път, ако е необходимо. (Средният капацитет е около 928 грама или четвърт галон). Обикновено са необходими четири до шест часа за храносмилането на храната от едно хранене, така че този капацитет може да е важен.

рН балансът и слузта предпазват стомаха от киселинно разяждане.

Благодарение на голямото производство на солна киселина, която има много силно действие, стомахът регенерира лигавицата си често. В стомашната кухина действа мощен защитен процес, който обикновено поддържа рН-то на стомаха балансирано. Калиевите йони помагат за модулирането на солната киселина, а самата стомашна лигавица произвежда голям брой чашковидни слузни клетки, за защита на лигавицата.

Стомахът усвоява жизнено важния витамин В12 от храната.

Стомахът спомага освобождаването на жизнено важния витамин В12 от протеините, които ядем. Солната киселина и ензим, наречен пепсин изваждат В12, съдържащ се в протеините, за да може той да бъде усвоен в кръвотока. Метаболизмът на витамин В започва в стомаха в париеталните клетки. В витамините са едни от основните витамини в тялото, които спомагат метаболизма и производството на енергия.

Стомахът е генерираща хормони машина.

Яденето и храносмилането на храната най-вероятно са неща, за които никога не ви се налага да мислите. Но в същото време стомашно-чревният тракт е дом на истински оркестър от хормони, стимулирани от епителните клетки, които изграждат лигавицата на стомаха и тънките черва. Тези хормони участват в широк обхват от функции, включително в стимулирането на апетита, в подсилване отделянето на ензими и стомашна киселина и в напомняне на жлъчния мехур да се свива и изпразва. Тези хормони директно влизат в кръвта и след време въздействат върху функцията на други части на храносмилателната система, включително на черния дроб, панкреаса и дори на мозъка.Стомахът е една от първите линии на защита на имунната система.

Освен че храносмила храната, стомахът помага за защитата на цялото тяло. Киселинността на стомаха помага за стерилизирането на онова което ядем. Тя убива бактериите и потенциалните токсини в храната. Стомашно чревният тракт има и участъци от лимфоидни защитни клетки, които той изпраща когато нещо успява да проникне през стомаха, като например, вирусна или бактериална инфекция.

Стомахът играе роля и в настроението ни.

Стомахът е много вероятно да е основен играч в поддържането на настроение ни балансирано. Нови изследвания показват връзки между микробиома в стомаха и червата—микроорганизмите, които живеят във всяка среда—и психичното ни здраве. Скорошно изследване показа, че пренасянето на стомашно-чревна микробиота от депресирани хора в плъхове причинява депресивни симптоми в гризачите, откривайки цяла нова сфера на възможни, основаващи се на бактериите лечения.

Стомашният грип всъщност изобщо не е грип.

Ако някога сте имали нещастието да тичате до тоалетната в продължение на 24 до 48 часа, докато стомахът ви се пречиства, може да сте приписвали причината за това на стомашен грип. Обаче, истинската инфлуенца е най-вече респираторна инфекция. Тичането до тоалетната най-вероятно се дължи на някаква форма на норовирус или ротавирус, който причинява гастроентерит на стомаха и червата и обикновено отшумява след ден-два.

Най-честата причина за стомашните язви вероятно е бактериална.

Причините за възникването на язви от години озадачават изследователите. Обаче, скорошни изследвания откриха връзка между бактерията хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) и възпалението на стомашната лигавица, гастрита и язвите. Освен това, новите изследвания показват, че бактериите може би също така са свързани и с рака на стомаха.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!