Shutterstock 1896956989

7 храни, които подобряват паметта

7 храни, които подобряват паметта

%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8 %D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE %D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82 %D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0

Яденето на здравословни храни може значително да подобри паметта, концентрацията и настроението в дългосрочен план, потвърждават учените. 

Освен възрастта, стреса, качеството и количеството на съня, храненето играе ключова роля за функционалността на паметта.

От физиологична гледна точка добрата памет се влияе от начина, по който невроните (мозъчните клетки) предават информационните потоци в тялото. 

Следователно крехкото здравословно състояние също може да повлияе на изпълнението на мозъчните функции.

Способността на хората да съхраняват информация чрез функцията на паметта зависи изцяло от степента, в която мозъчните клетки успяват да направят връзки, а невроните достигат максималната си ефективност, когато са силно стимулирани.Мозъчният пратеник, който поддържа невроните в състояние на възбудимост, е ацетилхолин, вещество, което е доказано полезно при контролиране на болестта на Алцхаймер, веднъж приложено като заместител.

Това мозъчно химическо съединение се състои от холин, вещество, намиращо се в храни като яйца, черен дроб или соя.

Други храни, считани за полезни за паметта, съдържат флавоноиди, съединенията, които придават специфичния цвят на плодовете и листните зеленчуци.

Два вида флавоноиди, за които е доказано, че подобряват паметта, са антоцианини и кверцитин, които се намират в ябълки, боровинки или червен лук. 

Също така хранителните вещества, свързани с функцията за подобряване на паметта, са фолиева киселина и омега-3 мастни киселини.

Следователно диетата играе решаваща роля за целостта на паметта, цяла поредица от храни, носещи името храна за мозъка.

Храни, които стимулират паметта

1. Ядки и семена

Ядките и семената са отлични източници на витамин Е и по-високото количество от този витамин съответства на по-малко когнитивен спад с възрастта.

%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0 %D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B8

Добавете около 30 грама на ден орехи, лешници, бразилски орехи, шамфъстък, кашу, лешници, слънчогледови семки, сусамови семена, ленени семена и масло от нехидрогенирани мазнини (фъстъчено масло, бадемово масло или тахан), за да подобрите значително паметта си.

Консумирайте ги, за предпочитане, сурови и безсолни, за да се възползвате от всичките им хранителни свойства.

2. Авокадо

Авокадото е полезно и за паметта, благодарение на съдържащите се мононенаситени мазнини, изключително полезни за сърдечно-съдовата система. 

Доброто кръвообращение улеснява транспортирането на кислород до мозъчните клетки.

%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%BE

Есенциалните мастни киселини, съдържащи се в авокадото, също намаляват кръвното налягане, като хипертонията е фактор за намаляване на когнитивните функции. 

Поради високото съдържание на калории специалистите препоръчват да се консумира максимум половин авокадо на ден.3. Горски плодове

Горските плодове имат най-високо съдържание на антиоксиданти, особено антоцианини и флавоноли, със защитна роля на ниво мозъчни клетки. 

Серия от специализирани проучвания са открили, че диета, богата на флавоноиди (вид антиоксиданти), може да забави загубата на памет при хората.

%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8 %D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5

Боровинките се свързват от британски изследователи с подобряване на пространствената памет и способността за учене.

В допълнение, експерименти, проведени върху лабораторни мишки, показват, че боровинките предпазват мозъка от процеса на окисление на клетките поради стрес и могат да контролират симптомите на заболявания, които се появяват в напреднала възраст, като синдром на Алцхаймер или деменция.

Лекарите препоръчват консумацията на горски плодове всеки ден, във всякаква форма, пресни, замразени или сушени.

4. Мазни риби

Рибното месо, богато на есенциални омега-3 мазнини, като сьомга, сардини, херинга и скумрия, ефективно предотвратява появата на деменция.

В проучване, проведено от изследователи от Медицинския университет Ръш в Чикаго, върху извадка от 3000 участници от двата пола, се наблюдава, че субектите с диета, фокусирана върху повишено ниво на омега-3 мастни киселини, представляват по-нисък риск от развиване на нарушения на когнитивната функция.

%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8 %D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8

Можете да се възползвате от положителните ефекти на тази храна, като ядете месо от риба 3 пъти седмично или използвате хранителни добавки с рибено масло.

5. Зеленолистни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци, като спанак, къдраво зеле, зеле, горчица или ряпа, са други храни с положителен ефект върху паметта.

%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D1%86%D0%B8

Те осигуряват богат източник на фолиева киселина, веществото, което регулира нивото на хомоцистеин в тялото (аминокиселина, свързана с повишен риск от развитие на сърдечни заболявания и недостатъци в паметта).6. Кафето

Ако сте ценители на вкуса на кафето, учените препоръчват да го консумирате всеки ден. Кофеинът е отличен стимулант за паметта и концентрацията, дори ефектът му да е временен.

%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5

Австралийско проучване, проведено върху извадка от 7000 души, установи, че субекти, които са над 65-годишна възраст, имат по-добри когнитивни резултати в сравнение с тези, които не пият кафе редовно.

7. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци, като зеле, карфиол или броколи, са показали, че са полезни за запазване на паметта в напреднала възраст.

%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8

Проучване, посветено на тези храни, показа, че хората с диета, богата на кръстоцветни зеленчуци, получават по-добри резултати в тестовете за памет в сравнение с тези, които ги избягват.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна