2153214

Кафето подпомага добрия метаболизъм, ако се пие след закуската, смятат експерти

В ново изследване се твърди, че силното, черно кафе сутрин, след като сте имали тежка нощ, може да попречи на организма ви да регулира нивата на кръвната захар.

Учени от Центъра по хранене, физически упражнения и метаболизъм към университета в гр. Бат, Великобритания, разглеждат ефекта от нарушенията на съня и сутрешното кафе върху набор от метаболитни маркери.

Статията в списание „British Journal of Nutrition“ гласи, че докато една безсънна нощ няма да навреди много на метаболизма ви, то сутрешното кафе за ободряване, може да има сериозни последици върху регулирането на кръвната захар.

Известно е, че поддържайки нивата на кръвна захар в норма, човек се предпазва от някои опасни здравословни състояния като диабет и сърдечни заболявания. Като се прибави и фактът, че кафето е една от най-популярните напитки по света, учените смятат, че резултатите от тяхното изследване биха имали сериозен ефект върху хората и начина им на живот. Или би трябвало.

Физиолозите от екипа включват в проучването си 29 здрави мъже и жени, които участват в 3 различни експеримента, на случаен принцип:

Участниците спят добре през нощта и сутринта трябва да изпият подсладена напитка.
Участниците спят разпокъсано през нощта, тъй като учените ги събуждат на всеки час за 5 минути, и сутринта трябва да изпият същата подсладена напитка като първата група.
Сънят на участниците отново е нарушаван от организаторите, но след събуждане и 30 минути преди подсладената напитка изпиват чаша силно, черно кафе.
И при трите експеримента кръвните проби са взети след подсладената напитка. Тя съдържа същия брой калории, колкото стандартна сутрешна закуска.

Резултатите показват, че една безсънна нощ не повлиява негативно нивата на кръвната захар сутрин. По-стари проучвания предупреждаваха, че дори само една тежка нощ с нарушен сън (в резултат на безсъние, страничен шум или новородено бебе), още повече пък няколко поредни, се отразява негативно на метаболизма. Сега за повечето хора новината, че вероятно не е така, би подействала успокоително.

reklama nova

Силното кафе сутрин на гладно повишава кръвната захар
Силното сутрешно кафе преди закуска значително повишава нивата на кръвната захар, с около 50%. Макар да има проучвания, които уверяват в ползите от консумацията на кафе, неотдавна учени алармираха, че кофеинът може да доведе до инсулинова резистентност.

Новото изследване предупреждава, че любимата напитка сутрин, която повечето хора предпочитат, за да възстановят сили след безсънна нощ, всъщност създава друг проблем – нарушава способността на тялото да приема и обработва захар по време на закуска.

Проф. Джеймс Бетс, помощник-директор на Центъра по хранене, физически упражнения и метаболизъм, който ръководи работата на екипа, пояснява: „Знаем, че почти половината от хората сутрин пият кафе. И колкото по-уморени се чувстваме, толкова по-силно искаме да е то. Нашето изследване е от голямо значение, защото би могло да повлияе върху начина на живот и здравето на наистина голяма част от нас.

Досега имахме оскъдна информация за това, което кафето причинява на тялото, особено по отношение на метаболизма и регулирането на кръвната захар.

Накратко, организмът ни се затруднява да контролира нивата на кръвна захар, ако първото нещо, което правим след безсънна нощ, е да пием кафе. Решението е лесно – първо закуската, после чашата кафе.Ако все още изпитваме нужда от него, разбира се. Сега, когато сме наясно с това, бихме могли да постигнем баланс и да се погрижим за здравето си.“

Водещият изследовател Хари Смит от Департамента по здраве към университета в Бат добавя: „Уверихме се, че една нощ с нарушен сън не пречи на тялото да контролира нивата на кръвната захар, тоест не смущава инсулиновия му отговор след изпиването на подсладената напитка. Ако обаче човек започне деня с чаша силно кафе, разграждането на глюкозата се възпрепятства с около 50%.

Нужно е хората да намерят баланса между консумацията на любимата ободряваща напитка и поддържането на нормални нива на кръвната захар. Той лесно може да се постигне, ако първо закусят, а след това пият кафе.

Разбира се, чака ни още много работа, за да разберем колко сериозни и чести трябва да са нарушенията на съня през нощта, че да навредят на метаболизма ни, както и какви са дългосрочните последици от това. Искаме също да обърнем внимание на физическата активност като част от решението на проблема с високите нива на кръвна захар и сутрешното кафе преди хранене.“
Източник: search-2.blogspot.com

 

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна