coffee cup 2317201 640

Какво може да се лекува с кафе?

Кафето е любима напитка, известна със способността си да регулира фокуса ви и да повишава енергийните ви нива. В допълнение към тези способности, кафето е свързано и с дълъг списък от потенциални ползи за здравето.

105172941 cuore con linea cardiogramma realizzato su una tazza di caffe

Ето 9 от най-уникланите, основани на доказателства ползи от кафето:

1. Повишава енергийните нива

Кафето съдържа кофеин, стимулант на централната нервна система, който е известен със способността си да се бори с умората и да повишава енергийните нива. Това е така, защото кофеинът блокира рецепторите на невротрансмитер, наречен аденозин, и това повишава нивата на други невротрансмитери в мозъка ви, които регулират енергийните ви нива, включително допамин. Консумацията на кофеин преди важни работни, спортни или учебни занимания подобрява представянето, повишава субективните енергийни нива и намалява чувството на умора.
Добави описание

2. Намалява риска от диабет тип 2

Някои изследвания показват, че редовната консумация на кафе може да бъде свързана с намален риск от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план. Смята се, че това се дължи на способността на кафето да запазва функцията на бета клетките във вашия панкреас, които са отговорни за производството на инсулин за регулиране на нивата на кръвната захар.
Плюс това, кафето е богато на антиоксиданти и може да повлияе на инсулиновата чувствителност, възпалението и метаболизма – всички те участват в развитието на диабет тип 2.


3. Поддържа здравето на мозъка

Някои изследвания предполагат, че кафето може да помогне за защита срещу някои невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Нещо повече, консумацията на кофеин също забавя прогресията на болестта на Паркинсон с течение на времето.
Освен това, няколко проучвания показват, че умерената консумация на кафе може да бъде свързана с по-нисък риск от деменция и когнитивен спад.
Добави описание

4. Помага за контрола на теглото

Според някои изследвания кафето може да промени складирането на мазнини и да поддържа здравето на червата, като и двете могат да бъдат полезни за намаляването на телесните мазнини.
Освен това едно проучване установи, че хората, които пият една до две чаши кафе на ден, са с 17% по-склонни да постигнат препоръчителните нива на физическа активност в сравнение с тези, които пият по-малко от една чаша на ден. По-високите нива на физическа активност могат да помогнат за насърчаване на контрола на теглото.
364

5. По-нисък риск от депресия

Според проучване по темата, всяка чаша кафе, която хората консумират на ден, е свързана с 8% по-нисък риск от депресия. Друго проучване установи, че пиенето на поне четири чаши кафе всеки ден е свързано със значително по-нисък риск от депресия в сравнение с пиенето само на една чаша на ден. Нещо повече, едно проучване при повече от 200 000 души показа, че пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от смърт от самоубийство.
Добави описание

6. Превенция от заболявания на черния дроб

Едно проучване установи, че пиенето на повече от две чаши кафе на ден е свързано с по-ниски нива на чернодробни белези и рак на черния дроб при хора с чернодробно заболяване. Други изследвания показват, че колкото повече кафе пият хората, толкова по-малък е рискът от смърт от хронично чернодробно заболяване.
Друго скорошно проучване установи, че консумацията на кафе е свързана с намалена скованост на черния дроб, което е мярка, която здравните специалисти използват за оценка на фиброзата, образуването на белези в черния дроб.

7. Поддържа здравето на сърцето

Пиенето на три до пет чаши кафе на ден е свързано с 15% намален риск от сърдечни заболявания. А според друго проучване пиенето на три до четири чаши кафе дневно е свързано с 21% по-нисък риск от инсулт. Също приемът на кафе е свързан със значително намален риск от сърдечна недостатъчност.
Имайте предвид обаче, че кофеинът може да повлияе на нивата на кръвното налягане. Следователно хората с неконтролирано кръвно налягане може да се наложи да ограничат или умерено да приемат кофеин.
Добави описание

8. Може да ви осигури дълголетие

Кафето може да помогне за удължаване на живота, благодарение на множеството потенциални ползи за здравето. Учените твърдят, че пиенето на две до четири чаши кафе дневно е свързано с по-нисък риск от смърт, независимо от фактори като възраст, тегло и консумация на алкохол.
Освен това, пиенето на поне една чаша кафе на ден също е свързано с по-нисък риск от смърт от рак, тъй като антиоксидантите в кафето предпазват от свободни радикали и увреждане на ДНК.
beans2 740x494 1

9. Може да подобри спортните постижения

Кафето често се използва от спортисти, които искат да подобрят представянето и да увеличат енергийните нива. Установено е, че пиенето на кафе преди тренировка подобрява издръжливостта на хората и намалява тяхното усещане за усилие, независимо от възраст коремни мазнини и нива на физическа активност.
Източник: search-2.blogspot.com
Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!
0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна