image 175

ПЕТ причини защо лимоновите семки са истинско съкровище за ЗДРАВЕ!Пет причини защо лимоновите семки са истинско съкровище за здраве

Известно е, че лимонът може да бъде изключително полезен за нашето здраве, най-вече поради факта, че е богат на витамин С. Но знаете ли, че семките му също са отличен източник на полезни съставки?

Можете да консумирате семена от лимон, като първо ги смелите, след това ги смесите с вода, кипнете течността и я изпиете. Пастата от лимонови костилки може да се използва и като добавка към различни ястия. Имайте предвид, че не е добре да приемате повече от около 3-5 семена наведнъж.

Ако не ги смилате преди ядене, няма да ви навредят, но най-вероятно няма да се усвоят.

Вижте по-долу кои са най-важните положителни ефекти, които редовната консумация на семена може да донесе.

Защита срещу оксидативен стрес

lemonseed

Подобно на лимоните, ние също откриваме много витамин С в семките, който е един от всепризнатите антиоксиданти (100 г лимонова кора съдържа около 47 мг витамин С). Те също са добър източник на лимоноиди и флавоноиди. Чрез консумацията на лимонови семки можете да осигурите на тялото си важни антиоксиданти, които ще неутрализират отрицателното въздействие на свободните радикали. Това ще намали риска от оксидативен стрес и съответно от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак и др.

Изследователите са открили, че екстрактът от лимонова кора може да бъде полезен за предотвратяване на усложнения при хора с диабет. Може да намали количеството захар в кръвта, както и количеството на гликозилиран хемоглобин (HbA1c). Антиоксидантите в резените лимон също са до голяма степен отговорни за описаните положителни ефекти, свързани с диабета.

Аналгетично действие

Възможно е да се направи качествено масло от лимонови семки, което е един от страхотните природни аналгетици. Твърди се, че маслото от лимонови семки има много положителен ефект върху частите на мозъка, свързани с усещането за болка, което осигурява аналгетичен ефект.

Стимулиране на образуването на колаген

shutterstock 102394042

Един от основните виновници за ускореното стареене на кожата е забавянето на производството на колаген. Колагенът е изключително важен структурен протеин, отговорен за напрежението и еластичността на кожата. Очаква се постепенно намаляване на количеството колаген, но при някои този процес е особено бърз.

Един от най-добрите начини за забавяне на стареенето на кожата е да увеличите приема на витамин С. Той не само е отличен антиоксидант, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и други негативни ефекти, отговорни за ускореното стареене на кожата, но витамин С също е важен за колагена самата формация.

За да може тялото ни да синтезира колаген, то трябва да разполага с достатъчно витамин СПомага в борбата с инфекциите

Екстрактът от лимонови семки може да бъде полезен и за профилактика и по-бърз контрол на различни инфекции, включително гъбични. Установено е, че съставките в лимоновата кора могат да намалят риска от свръхрастеж на кандида, известна дрождева гъбичка, която може да причини големи щети, когато се разрасне. Разбира се, заради витамин С резените лимон са отличен избор и за естествено укрепване на имунната система.

Подобрява паметта и концентрацията

lemonbrain

Чувствате ли, че паметта ви не е най-добрата напоследък? Може би забелязвате, че ви е доста трудно да се съберете? При тези симптоми, разбира се, има смисъл първо да се изключат по-сериозни проблеми. Ако се окаже, че не е нищо по-сериозно (например ранни признаци на болестта на Алцхаймер), тогава има природни препарати, които могат да помогнат на мозъка ви да работи. Сред тях е маслото от лимонови семки, което може да бъде много полезно за паметта и концентрацията и се смята, че помага за подобряване на настроението, тъй като е установено, че има положителен ефект върху допаминовите и серотониновите рецептори.

Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

 

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна