13 топ рецепти за зеленчукови РАЗЯДКИ, които можете да приготвите за няколко минути: Най-добрият начин да използвате сезонни зеленчуци!

13 топ рецепти за зеленчукови РАЗЯДКИ, които можете да приготвите за няколко минути: Най-добрият начин да използвате сезонни зеленчуци!

Здравословни, невероятно вкусни и лесни за приготвяне.

Опитайте нашите най-добри рецепти за домашно приготвени разядки, които ще ви заситят и ще ви дадат енергия.

Разядка от моркови

Имаме нужда от:

100 г ситно настъргани моркови

125 г извара

50 г настъргана моцарела

1 супена лъжица заквасена сметана или обикновено кисело мляко

Няколко капки зехтин

½ чаена лъжичка лимонов сок

Черен смлян пипер

Сол

 

 

Приготвяне:

Смесете морковите с изварата, моцарелата, сметаната и овкусете със зехтин, лимонов сок и накрая черен пипер и сол.

Сервирайте поръсено с див лук.

Разядка с цвекло

Имаме нужда от:

1 по-малко цвекло, предварително сварено с кората и охладено

200 гр. извара

Праз на вкус

Щипка сол

 

 

Приготвяне:

Цвеклото се настъргва и се смесва с останалите съставки.

Шунка с кисело мляко

Имаме нужда от:

270 г шунка

15 гр. пресен лук – зелена част

15 г целина

35 г мариновани краставици

50 мл сок от мариновани краставици

95 г обикновено кисело мляко

2 супени лъжици горчица

 

 

Приготвяне:

Нарежете краставиците, лука и целината.

По същия начин нарежете шунката и сложете всички съставки в кухненски робот.

Блендирайте до гладкост (или до консистенция, която ви харесва).

Картофена разядка

Имаме нужда от:

3 големи варени картофа

1 лъжица майонеза

1 лъжица сос тартар

1 лъжица пълномаслена горчица

2 кисели краставички

3 твърдо сварени яйца

Сол, смлян черен пипер

По желание: пресен лук

 

 

Приготвяне:

Картофите, яйцата и краставиците се настъргват на ситно ренде.

Добавете останалите съставки, овкусете със сол и подправки, разбъркайте и намажете.

Разядката може да се сервира с шунка, кашкавал, и зеленчуци. Както искаш.

Фантастична яйчена разядка

Имаме нужда от:

8 твърдо сварени яйца

3 лъжици сметана

3 супени лъжици майонеза (най-добре домашна)

1 лъжица горчица

1 супена лъжица масло

1 брой червен лук

1-2 лъжици ситно нарязан див лук

Сол и смлян черен пипер

 

 

Приготвяне:

Обелете яйцата и ги настържете на ситно ренде или ги натрошете с вилица.

Лукът се нарязва на ситно и се смесва с яйцата.

Добавете майонеза, сметана, горчица, масло и овкусете със сол и черен пипер. Разбърква се старателно и се поставя в хладилник да стегне (да се съчетаят вкусовете на отделните съставки).

Накрая поръсете с дивия лук и сервирайте с пресен хляб.

Разядка от тиквички

Имаме нужда от:

1 тиквичка

2-3 чушки

1 среден лук,

2-3 скилидки чесън,

сол,

Топено сирене или друго

 

 

Приготвяне:

Пригответе тиган и запържете лука в малко олио, когато стане златист, добавете ситно нарязания пипер и задушете за малко.

Тиквичката се почиства и настъргва на ситно (без да се изстисква) и се добавя към задушената чушка.

Оставете да къкри още около 3 минути и добавете пресован чесън и сол, подправки на вкус.

Съвсем накрая в сместа забъркваме с топеното сирене.

Добавям и настърган твърд кашкавал и настъргана шунка. Разбъркайте всичко добре, докато сиренето се разтопи и всичко се смеси. Ядем го направо от тигана. 🙂

Отлична чеснова разядка

Имаме нужда от:

1 неовкусено масло за намазване

1 сос тартар (100 мл)

1-2 скилидки чесън

100 г  шунка

100 твърдо сирене

3 варени яйца

1 голяма зелена чушка

2 средно големи домата

Млян мек червен пипер

Зелен пипер за пълнеж

 

 

Приготвяне:

Смесете сос тартар с масло за мазане, пресован чесън и смлян червен пипер.

Добавете нарязания на кубчета шунка, ситно настърган кашкавал и нарязани яйца – разбъркайте и накрая добавете нарязаните чушки и домати.

Можем да го сервираме като класическа разядка или да го напълним в издълбана чушка, да се стегне и след това да сервираме нарязани на колелца.

Здравословна разядка с риба тон

Имаме нужда от:

250 г мека извара

1 голяма консерва риба тон в зехтин

1 чаена лъжичка горчица

Пресен лук

Лимонов сок

Сол и черен пипер

 

Приготвяне:

Смесете извара с риба тон и горчица, добавете лука и подправете със сол и черен пипер.

Разядка от извара и цвекло

Имаме нужда от:

2 глави червени цвекло

Стрък прясна мащерка

200 г мека извара

1 лъжица сметана

Стрък зелен лук

1 чаена лъжичка лимонов сок

Сол и черен пипер на вкус

Ситно смлени орехи – на вкус

Приготвяне:

Почистете цвеклото, нарежете го на по-малки парчета, овкусете го със сол и черен пипер, намажете го със зехтин и го наредете в тава за печене.

Добавете стрък мащерка и печете – на 180 градуса за около 40 минути или докато цвеклото омекне.

Смелете цвеклото в блендер или го настържете на ренде. Добавете изварата, сметаната, лимоновия сок и ядките.

Сервирайте поръсено със зелен лук.

Разядка от целина

Имаме нужда от:

200 г мека извара

120 г корен от целина

1 твърдо сварено яйце

45 г масло за намазване

Сол, черен пипер и лимонов сок

 

 

Приготвяне:

Почистете и настържете на ситно корена целина. Добавете настъргано яйце, извара, масло, лимонов сок и подправете със сол и черен пипер.

Яйчена разядка с див чесън

Имаме нужда от:

200 гр  извара

4 яйца

3 лъжици сметана

Снопче листа от див чесън

Сол

Черен смлян пипер

 

 

Приготвяне:

Сварете твърдо яйцата, обелете и нарежете. Добавете изварата, сметаната и ненарязания чесън. Разбъркайте и подправете със сол и черен пипер.

Разядка със спанак и сирене

Имаме нужда от:

250 г листа пресен спанак

500 гр. крема сирене

100 мл зехтин

Сол

2 скилидки чесън

 

 

Приготвяне:

Измийте спанака, оставете го да се отцеди и след това го добавете в блендера заедно с останалите съставки. Разбъркайте и сервирайте.

Разядка от авокадо

Имаме нужда от:

1 авокадо, нарязано наполовина

6 твърдо сварени яйца

1 супена лъжица винен оцет

1 чаена лъжичка дижонска горчица

½ чаена лъжичка сол

½ чаша ситно нарязан лук

2 лъжици ситно нарязан лук

 

 

Приготвяне:

Нарежете яйцата на ситно и отстранете вътрешността на авокадото и също го нарежете на ситно. Поставете двете съставки в купа и ги смесете с останалите съставки.

Разядка Фалшив пастет

Имаме нужда от

330 г гъби стриди

90 г див лук

4 скилидки чесън

1 чаена лъжичка джинджифил

10 г магданоз

зехтин

100 г орехи

сок от 1/2 лимон

 

 

Приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган, добавете пресен магданоз и ситно нарязан чесън.

Когато ароматът на чесън е интензивен и чесънът започне да става полупрозрачен, добавете лука и гответе, като разбърквате, за няколко минути, докато лукът стане полупрозрачен.

Добавете едро нарязани гъби стриди и подправете на вкус с черен пипер и сол. Добавете лимонов сок и една чаена лъжичка настърган джинджифил.

Гответе, докато гъбите пуснат сока си и когато той започне да се изпарява, отстранете от огъня.

Разбъркайте и добавете 80-100 г смлени или цели орехи.

Блендирайте, докато сместа придобие кремообразна консистенция. Може да подправите с черен пипер и сол според нуждите.

Поставете готовата смес в съд (например буркан за сладко) и оставете да се охлади в хладилник. Сервирайте с различни видове хляб, най-добре с препечен хляб.
Източник: search-2.blogspot.com

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!