Огромните ползи от силата на Сусамът

С какво ни е полезен сусамът?

Сусамът е изключително полезен за здравето, но често ползите му се пренебрегват. Сусамът помага за предотвратяване на диабет, регулиране на ниско кръвно налягане, предотвратяване на различни ракови заболявания, изграждане на здрави кости, защитава срещу радиация, увеличава здравето на сърцето, подобрява храносмилането, намалява възпалението, стимулира дихателното здраве, подпомага кръвообращението, детоксикира организма и премахва депресията и хроничния стрес.

Самите семена са много малки, дълги само 3-4 мм и широки до 2 мм. Семената се предлагат в широка гама от цветове, в зависимост от сорта на растението и могат да бъдат закупени със или без шушулките. Те обикновено се добавят към салати, като съставка или топинг за производство на хляб и зърнени изделия, бисквити, суши, кексове, супи, панировка за риба, както и голямо разнообразие от други приложения. Можете да намерите сусам в кухнята на почти всяка култура. Това широко разпространение се дължи на неговата достъпност, ползи за здравето и приятен вкус.

Хранителната стойност на сусама

1

Многобройните ползи за здравето на сусам се дължат на хранителни те вещества в него, включително витамини, минерали, природни масла и органични съединения. Минералите в сусама са представени от калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, мед, цинк, фибри, тиамин, витамин В6, фолиева киселина , протеин и триптофан.

Ползи за здравето от сусам

Намалява кръвното налягане:

Естествените масла от сусам се свързват с регулиране на високото кръвно налягане, което намалява натоварването на сърдечно-съдовата система и спомага за предотвратяване на различни сърдечни заболявания. Освен това, магнезият отдавна е известен като вазодилататор (агент, който намалява кръвното налягане) и сусамът, притежаващ този основен минерал, съдържа до 25% от дневния му прием в единична порция.

Контролира диабета:

Компонентите на сусама, включително жизненоважният източник магнезий, са свързани с намаляване на шансовете за диабета и управлението на симптомите при пациенти, които вече са развили заболяването. Освен това е доказано, че сусаменото масло може да повлияе положително на въздействието на различни медикаменти особено при пациенти, страдащи от диабет тип 2. Той подобрява функционалността на тези перорални лекарства и допълнително регулира нивата на инсулин и глюкоза в организма.Поддържа здрави кости:

Впечатляващите нива на важни минерали в сусама като цинк, калций и фосфор, могат да бъдат основен стимул за здравето на костите на нашето тяло. Тези минерали са основна част при създаването на нова костна материя и укрепване на костите. Човешката костна система може да бъде отслабена от нараняване или от началото на инвалидизиращи състояния като остеопороза, затова е важно да приемаме всички гореспоменати минерали.

Подобрява храносмилането:

Тези малки семена съдържат значително количество фибри в себе си, подобно на много други семена и ядки. Фибрите са важен елемент в здравословното храносмилане, тъй като стимулират перисталтикаta. Това може да намали храносмилателните проблеми, докато едновременно с това защитава здравето на дебелото черво и намалява вероятността за стомашно-чревни заболявания и рак. Фибрите работят и за сърцето, чрез отстраняване на опасния LDL холестерол от артериите и кръвоносните съдове, като по този начин ни предпазват от атеросклероза, сърдечен инфаркт и инсулт.

Превенция на рак:

SESAME%20%281%29
 • С широката гама от основни витамини и минерали, които се съдържат в сусама, не е чудно, че той е свързаван с намаляването на риска от рак.
 • Сусамените семена съдържат също така фитат, рядко съединение предотвратяващо рака, което действа като антиоксидант и намалява въздействието и последиците от свободните радикали, тези досадни и опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които са свързани с много форми на рак и различни други заболявания като сърдечно-съдови проблеми, преждевременно остаряване и когнитивни неизправности.
 • Специфичната превенция на рак, която сусамът осигурява включва левкемия, рак на гърдата, белия дроб, панкреаса, дебелото черво и рак на простатата.

susam 283634 500x334 1

Високото съдържание на мед в сусама има редица ценни функции, включително намаляване на възпалениеto на ставите, мускулите, костите, като по този начин се намалява дори и болката, свързана с артритa. Освен това минералът мед е важен за укрепване на стените на кръвоносните съдове, костите и ставите. Той е необходим и за правилното усвояване на желязото, което е ключов компонент на хемоглобина. Затова правилното съдържание на мед в организма увеличава кръвообращението и гарантира, че системите на цялото тяло получават достатъчно кислород, за да функционират правилно.

Осигурява радиационна защита:

Едно от най-необичайните органични съединения в сусамa се нарича сезамол и се свързва с опазване на нашето ДНК от вредното въздействие на радиацията. Това лъчение може да дойде от случайни източници, или от лечение на рак с химиотерапия и лъчетерапия. Чрез защитата на ДНК от мутация, причинена от радиация, сусамениte семена могат да увеличат силата и да намаляват риска от заразяване с други форми на рак, поради клетъчни изменения.

364

Предотвратява нарушения на кожата и здравето на косата:

Както бе споменато, сусамениte семена съдържат високи нива на цинк, жизненоважен компонент в образуването на колаген, който укрепва мускулната тъкан, косата и кожата. Доказано е, че сусамовото масло може да намали появата на белези по кожата, както и признаците на преждевременно стареене.

Има метаболитна функция:

Сусамът съдържа високи количества използваем протеин, който е полезен за човешкото тяло. Той води до увеличаване на общата ни енергия, здрав клетъчен растеж и добра метаболитна функция.

Здрава устна кухина:

sesame
 • Може би, най-известни са мощните ефекти на сусама върху здравето на устната кухина. Той има силно антибактериално и стягащо действие. Тясно се свързва с намаляването на наличието на бактерията Streptococcus и най-често срещаните бактерии, които могат да нанесат щети върху здравето на вашата устна кухина и други части на тялото ти.
 • Обърни внимание:

  Прекомерната консумация на сусам може да причини дразнене в стомаха и на дебелото черво, затова консумирай, но умерено!
  Източник: search-2.blogspot.com

 • Ако статията ви е харесала,последвайте нашата фейсбук страница и споделете вашия опит в коментарите!

0
  0
  Количка
  Вашата количка е празна